Ron’s familiesoaps

Oom Joris van Ron’s vaders kant had een elektronicazaak. Hij verkocht onder andere stofzuigers, tv’s, radio’s en luidsprekers. Oom Joris en zijn vrouw Annie eisten van alle familieleden dat ze bij hun winkelden, ook al was het elders goedkoper. Kwam hij erachter dat je in een andere winkel een cassetterecorder had gekocht, dan praatten Joris en Annie een half jaar niet meer met je en maakten ze je zwart bij de rest van de familie.

Tante Annie vertelde op ieder verjaardagsfeestje hetzelfde: “Ik drink iedere avond twee glaasjes jenever. Sindsdien slaap ik goed en heb ik geen koude voeten meer.” Dat verhaal heeft ze veertig jaar lang verteld, tot aan haar dood. Tante Annie stierf aan longkanker. Ze rookte drie pakjes sigaretten per dag, tot op het laatst. Vlak voordat ze haar laatste adem uitblies, nam ze nog een flinke trek van haar peuk. Ze is gestorven met een brandende filter in haar rechterhand.

Ron’s vader zei dat zijn oudste broer Hendrik zizofeen was, oftewel hartstikke getikt. Je wist bij Hendrik nooit hoe zijn pet zou staan: de ene keer was hij de vriendelijkheid zelve, de andere keer schold hij je om niets de huid vol. Zijn vrouw Wilma had het er maar moeilijk mee: “Op een dag trof ik Hendrik aan bij de rivier achter ons huis. Was hij allemaal huisraad in het water aan het gooien. Ik heb hem daar toen maar bij geholpen, wat moest ik anders?”

De oudste broer van Ron’s moeder – Gerard – was ondernemer. Zo eentje die tien keer failliet ging en na ieder faillissement weer wat rijker was, er nog wat warmer bijzat. Zijn vrouw Els wist dat zijn zaakjes niet deugden en dat hij zelfs familieleden die hij in dienst had oplichtte, maar ze bemoeide zich er niet mee. Zij had het financieel goed, en daar ging het haar om. De familieleden die zich door haar man opgelicht voelden of door hem onheus behandeld werden – bijvoorbeeld tijdens en na weer zo’n faillissement – vingen bot bij Els. Dan zei ze dat ze van niks wist en zich niet met zijn zaken bemoeide. Ze verdedigde haar man niet en ze verdedigde haar bloedverwanten niet. Oom Gerard praatte nooit over zijn werkzame leven. Dat onderwerp was taboe. Vroeg je ernaar, dan werd hij kribbig en sneed hij een ander onderwerp aan. Naar zijn tweede huis in Italië – waar hij ook een bedrijfje had – moest je bij hem al helemaal niet informeren. Een no go item.

Ron’s nichtje Yvonne werd op haar 22ste plotseling zeer gelovig. Ze werd lid van de Pinkstergemeente. Haar echtgenoot Bram stierf tijdens een vakantie in Spanje. Vier maanden later trouwde ze met een ander lid van de Pinkstergemeente, ene Karel. Yvonne was een roodharig, puisterig meisje, heel onzeker. God bood haar kennelijk de paraplu waaronder ze kon schuilen. Al meer dan tachtig jaar verkondigen de leden van deze geloofsstroming dat Jezus weldra terugkomt op aarde, maar er zijn al heel wat gelovigen gestorven zonder Jezus ooit te hebben gezien in Wassenaar of Tilburg.

Oom Vincent van zijn moeders kant raakte op zijn 41ste verlamd als gevolg van een hersenbloeding. Sindsdien bracht hij zijn tijd door in een wit-leren luierstoel bij het raam van zijn bungalow, luisterend naar muziek. Hij accepteerde geen hulp van buitenaf, zijn vrouwtje Vera moest alles doen en daarbij blafte hij haar meestal af: of ze was te langzaam of te hardhandig. Dat kwam hun relatie niet ten goede. Vera werd nog afstandelijker en kouder dan ze al was, naar hem toe. Vincent was altijd een vrouwenliefhebber geweest en heeft zijn hele huwelijk lang tevergeefs gehoopt op en verlangd naar meer lichamelijke warmte en naar meer en betere seks. Vincent stierf tijdens een geheime blind date met een getrouwde vrouw van een psychiater met zelfmoordneigingen. In het restaurant waar ze zaten, kreeg hij een fatale hartstilstand.

Ron’s neef Victor raakte betrokken bij een groepsverkrachting. Die Victor kwam er altijd open voor uit dat hij maar één hobby had: neuken. Hij werkte trouwens in een lampenfabriek van Philips en vond het werk zeer afwisselend: “Je hebt immers allerlei kleuren lampen die op de lopende band voorbij komen.” Victor moest zes maanden brommen, omdat hij met elf (!) andere vrienden een meisje van 19 had verkracht, in haar eigen huis. Haar ouders waren met vakantie en ze had een feestje gegeven dat dus ernstig uit de hand was gelopen. Niet lang na zijn vrijlating werd die Victor gesnapt tijdens een inbraak in een frietkraam. Moest hij weer drie maanden zitten. Later werd hij toch nog fitness-instructeur, maar hij raakte zwaar verslaafd aan voedingssupplementen, pornofilms en softdrugs. Op zijn 35ste kreeg hij een fatale hartaanval.

Michel, een andere neef van Ron, hokte samen met een Russische slet die hem financieel leeg trok. Iedereen waarschuwde hem ervoor, maar volgens Michel was het ware liefde en had hij de liefde van zijn leven ontmoet. Ze had ‘ja’ gezegd op zijn huwelijksaanzoek. Twee weken later was ze met al zijn geld met de noorderzon vertrokken. Hij heeft nooit meer wat van haar gehoord.

Ron herinnert zich hoe een oom van hem, Frederik – een zoon van een broer van zijn vader, z’n vader in paniek opbelde, omdat zijn vrouw Carla vreemd was gegaan met een steenrijke, Turkse man die in de oliebusiness zat. Ron’s vader belde prompt met Carla en probeerde haar ervan te overtuigen dat ze terug moest gaan naar Frederik en naar hun geestelijk gehandicapte zoontje David. Carla klaagde dat Frederik sinds de geboorte van hun enige nakomeling alleen nog maar aandacht had voor hun kind, en dat ze daar genoeg van had, net als van de zorg voor ‘dat kasplantje’. Drie maanden later trouwde ze in Antalya met haar Turk. Haar ex in Nederland en hun zoontje heeft ze nooit meer gezien of gesproken.

Van Ron’s oom Bert was bekend dat hij een al volwassen zoon had, Ricardo. Maar Bert – verzekeringsagent – had geen enkele feeling en belangstelling voor kinderen en zelfs niet voor zijn eigen zoon. Toen Ricardo – die zijn achternaam al had laten veranderen – 23 was, hebben ze elkaar eens ontmoet op neutraal terrein, maar het klikte van geen kanten en na een half uur gaven vader en zoon het op. Het zou nooit wat worden tussen hun.

Van oom Egbert werd gefluisterd dat hij impotent was. Niemand praatte daar rechtstreeks over met hem en zelf zei hij er niets van. Als het al zo was, dan had dit geen invloed op zijn humeur, want Egbert was de gangmaker op ieder feestje en tapte de ene mop na de andere.

Ron’s tante Elisah kwam er openlijk voor uit dat ze geen seks meer had met haar man Arend. Ze voelde zich niet meer tot hem aangetrokken. Hij was haar mikpunt van kritiek. Maar Arend was wel rijk. Niet door eigen verdiensten, maar omdat zijn vader een multinational bestierde waar diens hele gezin van meeprofiteerde. In de familie zeiden ze dat Elisah alleen maar bij Arend bleef vanwege zijn geld. Toen Arend was gestorven als gevolg van borstkanker – het komt ook bij mannen voor – had Elisah alleen maar lovende woorden over voor hem. Maar dat kan met de erfenis te maken hebben gehad.

Overigens ging het met de multinational een tijdje niet goed, doordat de boekhouder het bedrijf had weten te op te lichten voor een paar miljoen. De boekhouder viel door de mand door zijn steeds luxere levensstijl. Toen hij van zijn modale salaris een villa had gekocht en een Mercedes van meer dan een ton werd Arend’s familie pas wakker en gingen ze de gangen na van de medewerker die overigens een pathologische leugenaar bleek te zijn.

In die tijd kon Arend niet rekenen op de steun van zijn vrouw Elisah. Ze bleef alleen maar herhalen hoe stom het was van Arend en diens vader en broers dat zij zich hadden laten oplichten en ze stak haar angst voor een minder comfortabel leven als gevolg van de financiële problemen niet onder stoelen of banken. Ze dreigde te gaan scheiden als het tot een faillissement zou komen. Zo ver kwam het niet. Drie maanden na deze sores met de boekhouder stierf Arend’s vader en twee jaar daarna overleed Arend zelf en was Elisah rijker dan ooit.

http://www.rolanddanckaert.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s