Mini-impressie Engeland-reis

Met de veerboot – met de eigen auto – van Zeebrugge naar Hull, een overtocht met P&O. Van daaruit – via de Yorkshire Dales (de route Masham-Aysgarth-Hawes- Sedbergh) – naar het gemoedelijke stadje Kendal aan de rand van het Lake District, ook door de Engelsen misschien wel het meest geprezen stukje Engeland.

Eindeloze stenen muurtjes langs de kant van de weg, schapen op de heuvels en in de dalen, prehistorische steencirkels, uitgestrekte meren in een bergachtig landschap, schilderachtige boerderijen, ruïnes van middeleeuwse abdijen, paardenracebanen, het groenste groen en historische stadjes als Windermere, Grasmere, Ambleside, Keswick en Penrith. Dat is het fameuze Lake-District in een notendop.

Het is misschien wel het meest onbedorven en meest Engelse gebied van Engeland, samen met The Dales. Een boerenlandschap. Een streek in Engeland waar je je in de jaren vijftig van de vorige eeuw waant. Nog niet bedorven door de bombastische commercie en vraatzuchtige modernisering, nog niet opgeslokt door mega-steden en multinationals. In plaats daarvan veel kleine winkeltjes waaronder bakkertjes, kappers en slagers en schitterende auto- en wandelroutes door de natuur. Wat wil je als Engeland-liefhebber nog meer?

Waarom zou je dezelfde route terugnemen als je weer koers moet zetten naar Hull, overigens een heel levendige stad met ontzettend veel goeie pubs?! Doe zoals wij en rij binnendoor naar de aandoenlijke historische steden Hexham en Durham (universiteitsstad met reusachtige kathedraal) in de buurt van Newcastle, en bezoek de Romeinse muur Hadrian’s Wall, gelegen in een heerlijk groen ruig landschap.

Tussen York en Hull doe je nog even Beverley aan, eveneens een bekoorlijk oud stadje. En je bent gek als je als afsluiter – via de bevallige havenplaats Whitby – niet nog een volle dag naar de oude bisschopsstad Lincoln (onder Hull) gaat, misschien wel een van de mooiere steden van heel Engeland. Minder hectisch dan het overigens eveneens gezellige York, Manchester, Liverpool of laat staan Londen, maar met veel bezienswaardigheden in het kasteel-district en het rivier-district in het centrum. Probeer er in een van the pubs vooral eens het bier Old Thumper, een werkelijk heerlijk gerstenat.

Engeland, dat is vooral sfeer proeven, want het is een ontzettend sfeervol land met overwegend gemoedelijke, goedgemutste en vriendelijke mensen. Sfeer proeven, betekent met het hele gezin – jong en oud – lekker en goedkoop eten in the pub en daar een J2O (lekkere frisdrank) of een pint (halve liter ale) bij drinken, terwijl een tafeltje verderop een groepje Engelse mannen gebiologeerd naar het tv-scherm zit te kijken, naar de paardenrennen waar ze op hebben gegokt. Met de sportpagina van de krant en de telefoon in de hand en een stapeltje geld op tafel proberen ze hun favoriete paard op te zwepen om als eerste over the finish te komen op de renbaan in bijvoorbeeld Market Rasen.

Sfeer proeven in Engeland, betekent scones eten met jam en boter, bij voorkeur in een tearoom. Neem de tijd om de theepot leeg te drinken, en geniet van de zuiver Engelse sfeer. Sfeer proeven in Engeland, houdt in dat je een keer fish & chips gaat eten. Dat kan daar haast overal. In Engeland wemelt het van de eettentjes en de drankgelegenheden. Het is eigenlijk een ontzettend Bourgondisch land. Als het even kan, gaan de mensen naar buiten, wat eten en drinken of alleen maar wat flaneren.

Wie van de beste, Italiaanse koffie houdt, raakt verslaafd aan de bezoekjes aan de koffieketen Caffè Nero waar je vooral heerlijke espresso’s (al dan niet met melk) en cappuccino’s kunt krijgen, en een lekkere muffin, scone, cake, shortbread of wat dan ook voor erbij.

Boekenwurmen die de Engelse taal voldoende machtig zijn, halen hun hart op in de grote boekwinkels Waterstones of WH Smith. Koopjesjagers en liefhebbers van tweedehandskleding en tweedehands-spullen kunnen terecht in de vele winkeltjes met gebruikte boeken, kleding en spullen, zoals van het Rode Kruis of Oxfam. Scope is eveneens een keten waar je voor heel lage prijzen iets leuks of moois kunt vinden.

Op het dek van de veerboot kun je ten slotte nog een laatste keer lekker uitwaaien, terwijl Hull steeds meer naar de achtergrond verdwijnt en uiteindelijk alleen een landschap van golven en wolken overblijft.

http://www.rolanddanckaert.nl

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s