De gezond levende zwerver

Jan is al ruim vier jaar dakloos. Maar hij heeft in al die jaren – bewust – geen druppel alcohol gedronken en geen enkele peuk gerookt. Hij kiest ervoor om gezond te eten en drinken. Van het geld dat hij bij elkaar bedelt, af en toe verdient met een klusje en dat hij op straat vindt (zo nu en dan vindt Jan in de supermarkt zelfs een nog niet geïncasseerde emballagebon) koopt hij flessen bronwater, tomaten, wortels, potjes olijven, bananen, appels en soms kant en klare salades.

Jan probeert bovendien zo schoon en hygiënisch mogelijk te leven. De dakloze ex-boekhouder heeft altijd wel een groot stuk zeep bij zich waarmee hij zich wast met het water van dorps- en stadsfonteinen en in het rivierwater. Eén keer in de maand koopt hij een goedkoop merk wasmiddel, zodat hij zijn in totaal zeven onderbroeken, twee spijkerbroeken, twee bloezen en trui iedere week kan wassen (meestal in het rivierwater).

In de winter vertoeft de zwerver vaak in openbare gebouwen zoals treinstations, bibliotheken en zelfs grote gemeentehuizen. Als het even kan, frist de bebaarde Brabander zich daar op en scheert hij zich snel maar toch zorgvuldig met zijn goedkope, maar wel nog functionerende elektrische scheerapparaat op batterijen. En hij hangt zijn vochtige of natte kleren te drogen op de verwarming (in een toiletruimte) of onder de handdroger. Natuurlijk wordt Jan – waar hij ook is – dikwijls op heterdaad (van zijn aanwezigheid en activiteiten) ‘betrapt’ en weggestuurd en dan vertrekt hij zonder ophef te maken met de stille trom.

Jan bewijst dat een zwerver niet per se een heel ongezonde en slechte leefstijl hoeft te hebben. Het is een veel te hard bestaan, maar alcohol, drugs, diefstal en vies en vet eten maken het er alleen maar nog slechter op, weet hij. Jan is een klasse-zwerver!

http://www.rolanddanckaert.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s