Waar komt de inspiratie vandaan?

Een componist heeft het muziekstuk al (deels) in z’n hoofd gehoord, voordat hij het gaat componeren/uitwerken, de schilder ziet het schilderij dat hij gaat maken al min of meer voor zich en de schrijver komt op ideeën voor verhalen waarvan hij niet wist dat hij ze had. Met hun aangeboren en ontwikkelde talent (lees: mogelijkheden) maken ze met en van de inspiratie een kunstwerk. Alles en iedereen in de natuur heeft talenten (mogelijkheden) en tekortkomingen (zwakheden).

Inspiratie. Sommige mensen, met name spirituele en religieuze figuren, menen dat inspiratie in het universum hangt en dat deze inspiratie de kunstenaar (op)zoekt, opspoort en aanspoort of dat de kunstenaar met een goede antenne toegang heeft tot het inspiratie-archief en inspiratie-lab in de lucht en die inspiratie uit de lucht plukt zoals je een appel van een boomtak trekt. Zij menen dat de mooie beelden, zinnen en melodieën door God en/of de natuur zijn bedacht en dat God en/of de natuur ze op voorraad hebben gelegd.

Andere mensen, onder wie ikzelf, vermoeden dat inspiratie in de hersenen wordt aangemaakt, door het brein wordt geproduceerd, en dat ons hoofd van binnen autonoom van alles produceert (beelden, gedachten, gevoelens en onderwerpen) waar wij geen weet van hebben, geen gecontroleerde, opzettelijke invloed op hebben, en waar we op worden getrakteerd, mee worden geconfronteerd, als zijnde eigenaar van dat creatieve hoofd.

Natuurlijk wordt de inspiratie mede gevormd door de indrukken en invloeden van buitenaf. Terwijl hij een wandeling maakt door een mooi natuurgebied komen naar het bewustzijn van de schrijver allemaal mooie zinnen en woorden toegesneld. Maar ook de indrukken van binnenin de mens – zijn situatie, emoties, gedachten, gevoelens meningen, beleving en ervaringen – worden door de handen van de inspiratie in de hutspot gedaan en/of kunnen leiden tot en bijdragen aan de inspiratie.

De woordenschat van de schrijver en zijn eigen (ontwikkelde) stijl, de aangeleerde en verfijnde technieken van de beeldhouwer of schilder en de muzikale smaak en het muzikale onderricht van de muzikant zorgen voor zijn unieke inspiratie-signature en zijn – samen met z’n werklust – zijn hulpbronnen.

Ik geloof dus niet dat inspiratie iets is dat in de lucht hangt of dat door (een) God of door natuurkrachten wordt verwekt en aan de man wordt gebracht.

Na een zeer zweverige periode van mijn achttiende tot en met mijn 35ste – waarin ik in het zweverige oplossingen zocht voor mijn medische problemen die de reguliere geneeskunde niet kon verhelpen – ben ik tot mijn grote genade en geluk weer vrij down to earth geworden waarbij ik de wetenschap en het gevoel alsmede persoonlijke ervaringen aan elkaar koppel en niet meer geloof in lot, voorbestemming, mysteries, hogere mensachtige machten en wonderen, maar wel in de aard van de natuur (lees: alles wat is) en de nog onontdekte eigenschappen en mogelijkheden van die natuur en dus ook van ons brein en ons onderbewustzijn.

Ik geloof dat alles uiteindelijk te verklaren is (alhoewel we moeten accepteren dat veel dingen nou eenmaal zijn zoals ze zijn – zoals de aard van de natuur), maar dat we nog voor lang niet alles die verklaring hebben gevonden. We maken de fout bij niet-weten iets te verzinnen waardoor we het alsnog menen te kunnen verklaren.

Mysteries en wonderen zijn een illusie en staan alleen maar symbool voor dat waarvan we het bestaan niet vermoedden, van wat we niet voor mogelijk hielden en waarvan we de oorsprong en aard nog niet kennen.

http://www.rolanddanckaert.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s