De Elzas, een sprookje

Kleurrijke vakwerkhuizen, ooievaars in hun nesten op de kerktorens, schattige en zeer fotogenieke middeleeuwse stadjes, prachtige uithangborden, overal ‘wijnbergen’ (wijnranken op de heuvels) en natuurlijk het Bourgondische leven met veel wijn, bier, worst, (Franse) kaas, croissants, taartjes en tarte flambée (soort pizza met een heel dunne bodem). De Elzas – gelegen in het noordoosten van Frankrijk – heeft een heel hoog Hans en Grietje-gehalte. Het is er volop genieten geblazen.

Op internet had ik voor onze reis gelezen dat de Elzas het rijkste culturele gebied is van Frankrijk. Dat blijkt te kloppen. Volgens mij tref je nergens anders in Frankrijk op zo’n kleine oppervlakte zoveel bezienswaardige stadjes aan als in de nog niet door de commercie en grootschaligheid bedorven Elzas dat na de Romeinse tijd lange tijd in handen was van de Germanen en Duitsers, maar in de zeventiende eeuw door de Fransen werd veroverd om in de negentiende eeuw weer Duits te worden en vanaf het einde van de Eerste Wereldoorlog opnieuw Frans. De meeste mensen spreken er overwegend Frans, maar spreken en verstaan ook Duits.

Op korte afstand wemelt het er van de mooie stadjes: Andlau, Dambach-la-ville, Bergheim, Ribeauvillé, Hunawihr, Riquewihr (de allermooiste!), Kaysersberg, Kientzheim, Colmar, Turckheim, Gueberschwir en Eguisheim (heel mooi!). Misschien is de Elzas zelfs nog mooier en authentieker dan het aangrenzende Zwarte Woud (Duitsland) aan de andere kant van de Rijn. Deze twee gebieden doen – afgezien van de typische Schwarzwald-boerderijen – sterk aan elkaar denken, maar de stadjes in de Elzas zijn zowaar nog minder modern dan aan de overkant, en beslist nog sprookjesachtiger.

Tijdens ons verblijf – tijdens Hemelvaart – zagen we er relatief heel erg weinig (Nederlandse) toeristen, waardoor we gelukkig vooral onder de Fransen waren. Oh ja, wij vonden de mensen er veel vriendelijker dan in de rest van Frankrijk.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s