“Zuid-Afrika is er steeds erger aan toe”

“Als blanke vrouw had ik geen leven meer in Zuid-Afrika, mijn geboorteland. Sinds de dood van Nelson Mandela is het er onder het zwarte, corrupte regime steeds erger op geworden: tegenwoordig worden in Zuid-Afrika de blanken gediscrimineerd en vogelvrij verklaard, en de regering doet er niets tegen, denkt alleen maar aan de eigen weelde en macht.”

“De zwarte mensen krijgen op de banenmarkt een voorkeursbehandeling. Als blanke kom je er nog maar moeilijk tussen. Maar het ergste is de geΓ«xplodeerde criminaliteit. Vrouwen worden massaal verkracht en veel blanke mensen worden overvallen, beroofd en gemarteld. Nog maar weinig mensen durven hun kinderen alleen naar school te laten gaan. Bijna iedereen die het zich kan veroorloven, beveiligt zijn/haar huis en tuin optimaal. Hoe vaak ik wel niet heb gehoord dat familie en vrienden van me en hun vrienden en kennissen op straat, bij hun auto, bij de pinautomaat of waar dan ook een pistool tegen hun hoofd kregen en werden gedwongen om hun geld af te staan, en soms ook hun auto. Als je niet gehoorzaamt, dan knallen ze je zonder pardon neer. Of ze doen sadistische dingen met je, zoals sigaretten op je uitdrukken. Op grote schaal worden er jonge meisjes en zelfs baby’s verkracht, omdat velen menen dat je van aids kunt genezen door seks te hebben met een maagd.”

“Ik weet zeker dat Nelson Mandela – inderdaad een held – dit nooit had gewild, dit allemaal niet voor ogen had. Maar de zwarte leiders van nu zijn net zo slecht als de blanke leiders van toen en de zwarte bevolking behandelt de witte mensen net zo barbaars als de blanken de zwarten tijdens de apartheid. Alleen heet het nu geen apartheid, omdat deze apartheid niet is geΓ―nstitutionaliseerd. Maar ze is er wel degelijk. Apartheid tegen de blanken.”

“Ik begrijp dat de zwarte mensen heel erg lang – veel te lang – hebben geleden onder de blanke overheersing, dat ze ons daardoor haten en dat mensen die beestachtig zijn behandeld zelf beesten worden. Dat realiseer ik me allemaal heel goed. Maar is dit de manier om de wonden te helen en het land op te bouwen? Is dit waar Nelson Mandela en zijn vertrouwelingen naar streefden?”

“Jazeker, Zuid-Afrika is een mooi land, een heel mooi land. Sorry, maar het is een veel mooier en boeiender land dan Nederland, qua natuur vooral. En er zijn natuurlijk nog altijd heel veel goede zwarte mensen, zoals er altijd witte mensen zijn geweest die het goed voor hadden met het andere ras. Er zijn ook nog altijd veel blanke mensen die slechte dingen doen, ook in Zuid-Afrika. Het gaat niet om huidskleur. Het gaat om beschaving. Het gaat om (zelf)beheersing, vergeving en de wil (of de onwil) om er samen het beste van te maken.”

“Ik wilde niet dat mijn kinderen in zo’n land moesten opgroeien en ik wilde er zelf niet meer leven. Het gevaar en de dreiging waren te groot geworden. Iedere dag bang zijn, is slecht voor een mens. Je land zien afglijden, is demotiverend. Zuid-Afrika moet worden gered. Alweer.”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op “Zuid-Afrika is er steeds erger aan toe”

 1. Ik hoor hier hetzelfde verhaal als van mensen in Zimbawe, het vroegere RodesiΓ«.
  Ook al was er een minderheidsregime onder Yan Smith, toch, toch was er meer vrede dan nu.
  sinds de 3000 blanke boeren, nadat het blanke minderheidsregime ONDER DRUK VAN BUITENAF was afgezet, uit hun boerderijen werden verdreven, was er plots niet voldoende voedsel meer.
  En eveneens hier, ten tijde van Yan Smith hoorde je alle dagen verhalen op radio en TV van het onrecht dat de zwarte bevolking werd aangedaan, maar nu hoor je plots niets meer van wat er met de blanke bevolking gebeurt.
  Zuid-Afrika is nog erger, toen dit nog een Nederlandse kolonie was leefden blanken en zwarten vreedzaam naast mekaar. Pas nadat de Engelsen Zuid-Afrika inhun macht hadden was het gedaan met de vrede.
  Meer nog, het Engelse leger was niet opgewassen tegen het Boerenleger en daarom werden vrouwen, kinderen en ouderen uit de boerderijen weggehaald, de boerderijen opgeblazen, de dieren afgemaakt en de gewassen verwoest.
  Voor elke Engelse soldaat die sneuvelde werden er twee vrouwen of kinderen gedood.
  Op die manier kregen zij het boerenleger op de knieΓ«n en alle mannen die hun wapens inleverden werden geexeecuteerd.
  De overgebleven vrouwen, kinderen en ouderen mochten terugkeren naar plaatsen waar er niets meer was,, geen woning, geen dieren, geen gewassen, geen mannen om alles terug op te bouwen, velen zijn omgekomen van ontbering.
  Ook daar hoor je weinig van, maar van dat ogenblik af was het ook gedaan met de vrede tussen blanken en zwarten, de simiose was volledig verstoord.
  Daar waar de zwarten werkkrachten leverden aan de boeren, brachten de boeren vruchten voort die de zwarte bevolking voorheen nooit gekend hadden.
  Dit alles was weg en op dat ogenblik werd de basis gelegd voor de apartheid, omdat de blanken moesten kunnen overleven onder druk van een meerderheid.
  Misschien dat ik later nog eens terugkom op dit verhaal.
  In elk geval wens ik U nog heel veel moed toe.
  Vriendelijke groet
  Theo Herbots uit Tienen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s