Die Mannschaft schafft es immer wieder

Uw blogger geeft toe dat hij nooit voor en dus altijd tegen ‘die Mannschaft’ oftewel het Duitse voetbalelftal is, maar toch kijk ik altijd geëxalteerd naar de bijzondere verrichtingen van onze Oosterburen op de internationale speelvelden.

Neem nou deze periode van de Confederations-cup in Rusland. Met een experimenteel, sterk verjongd B-elftal speelt Bundestrainer Joachim Löw gewoon weer formidabel ‘balletje-trap’, terwijl de resultaten opnieuw aansprekend zijn. Met 1-1 gelijkspelen tegen het A-team van Chili – momenteel het sterkste land van het voetbalgekke continent Zuid-Amerika – is een uitnemende volbrenging. In de tweede helft was Duitsland zelfs beter dan Chili en bleek het team over een betere conditie te beschikken.

Natuurlijk, Duitsland bestrijkt een veel grotere aardoppervlakte en heeft meer ingezetenen dan Nederland (en dus is het logisch dat de Duitsers op voetbalgebied veel meer hebben gepresteerd), maar wat andere dichtbevolkte en grote (voetbal)landen – zoals Rusland en Engeland – niet lukt, maken de Biergartenfest-boys wél waar. Altijd. Steeds maar weer.

Onze Oosterburen spelen bovendien al meer dan twintig jaar geil voetbal waar je een staalharde erectie van krijgt. Het beste, meest aanvallende én leukste voetbal van de wereld. Niet alleen als progressieve, zelfbewuste en zelf-kritische natie is Duitsland ons na de Tweede Wereldoorlog en de val van de muur voorbij gestreefd, maar ook als vertolkers van het super aanvallende totaalvoetbal van Rinus Michels en Johan Cruijff.

En iedere nieuwe generatie Duitse profvoetballers biedt onmiddellijk een paar uitzonderlijke klasbakken, zoals nu Joshua Kimmich, de nog piepjonge maar nu al beste rechtsback van de wereld, alsmede Julian Draxler, een van de beste middenvelders op het sportieve groen.

JOACHIM LöW

Voor de groep staat sinds 2006 – dus al meer dan 10 jaar! – de 57-jarige Schwarzwald-Supertrainer Joachim Löw. Hij mag dan ogen en overkomen als een merkwaardige en perverse man die tijdens de wedstrijden met zijn vingers in zijn onderbroek, oren, ogen en neus zit (om die vingers vervolgens af te likken), maar hij heeft zich ontpopt tot een ware wondertrainer.

Löw heeft zelf helemaal niet zo hoog en goed gevoetbald. De gewezen aanvaller speelde vooral in de tweede Bundesliga (252 wedstrijden – 81 treffers). Slechts 52 duels werkte de Mannschaft-magiër af op het hoogste niveau en daarin schoot hij amper zeven maal raak. Weer een levend bewijs van een supertrainer die zelf aardig kon voetballen, maar niet heel bijzonder uit de voeten kon met een bal. Voordat hij assistent werd bij het nationale elftal en vervolgens de lijnen helemaal zelf mocht gaan uitzetten, had deze vermeende haarverver – met de uitstraling van een Porsche-patser die door duur Düsseldorf cruiset – niet eens zo’n enorme staat van dienst als coach. In 1997 won hij met VFB Stuttgart de Duitse beker en speelde hij in de Europacup voor bekerwinnaars (toen nog de Europacup II). Wel werd hij landkampioen in Oostenrijk, met FC Tirol Innsbruck. In 2002 was dat. Maar dat was het dan ook.

En toch blijkt Löw de meest geschikte man om een van de beste voetbalteams van de wereld naar de nok van de bovenste etage van de voetbalpiramide te brengen en daar te houden. Een goochemerd! Van officiant naar paus! Der Deutsche Traum!

Nogmaals, iets in mij blijft balen van Duits succes en hoopt eeuwig op een Duitse flop, als het om voetbal gaat. Maar ondertussen kijk ik met heel veel adoratie en genoegen naar de verrichtingen van de Merkel-Männchen.

Mannschaft, wie schafft man das denn doch immer wieder? Duitsland is binnen Europa en zelfs op de wereld een van de meest constant en best presterende voetballanden. Duitsers kunnen gewoon heel goed voetballen. En winnen!

http://www.rolanddanckaert.nl

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s