Hitler las De Negerhut van oom Tom

Dankzij een wetenschappelijk boek heb ik vernomen dat Adolf Hitler – een van die namen van mensen die je maar hoeft te noemen en dat iedereen weet om wie en wat het gaat – het boek ‘De Negerhut van oom Tom’ las, of all books.

Dit boek – een literaire roman – is geschreven door Harriet Beecher Stowe en werd voor het eerst uitgegeven in maart 1852. Het werk verhaalt over en is een aanklacht tegen de slavernij in Kentucky. Tom, de hoofdpersoon in het boek, is een christelijke slaaf die te maken krijgt met een goede, rechtvaardige meester/slavenhouder en daarna met een bruut die hem mishandelt. Tom heeft een rotsvast geloof in God en meent dat na zijn dood alles goed komt.

Ik heb het boek zelf nimmer gelezen (of ik ben vergeten dat ik het heb gelezen), maar ken het wel ‘van horen zeggen’. Er staat me vaag iets van bij, dat we het boek thuis hadden. Maar ik weet dat niet zeker. Daar gaat het nu ook niet om.

Hitler had dit boek in zijn kleine verzameling boeken staan. Men gaat ervan uit dat hij het heeft gelezen.

Hoe heeft de sadistische en moordzuchtige dictator ‘De Negerhut’ gelezen? Deed Der Führer sadistische inspiratie op bij de slechte, gewelddadige en onrechtvaardige slavendrijver Simon Legree? Was Legree, die Tom doodranselde, een voorbeeld voor de nazi-leider?

Ieder normaal, empathisch mens zou ‘De Negerhut’ lezen met medelijden met en compassie voor de slaven, onder wie Tom, en met een groeiende aversie tegen de (slechte) slaveneigenaren. Maar Hitler was geen normaal mens. Waarschijnlijk was de mislukte kunstenaar een uitzonderlijk psychopathische, narcistische en misschien zelfs wel psychotische gek.

Hitler die De Negerhut las… Bizar! De Joden waren zijn ‘slaven’. De slavenverblijven waren zijn Kampf…

http://www.rolanddanckaert.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s