Hypocriete bank?

ABN Amro stopt op aandringen van de schatrijke Hartstichting met investeren in de tabakssector. Volgens de bank is de kernactiviteit van de tabaksindustrie niet meer verenigbaar met de kernwaarden van de financiële dienstverlener.

Stress, drugs, alcohol, zout, suiker, chips, patat, luchtverontreiniging, een te hoge werkdruk, eenzaamheid, ouderdom (dementie), werkloosheid, de enorme kloof tussen arm en rijk… Het is allemaal ongezond en ziekmakend, maar de heksenjacht is vooral geopend op de tabaksindustrie, omdat roken gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Ik ben geen roker, maar volgens mij verschaft roken heel veel mensen genot en gezelligheid. Dat het slecht is voor de gezondheid… tja, stop dan maar met leven! Leven is sowieso slecht voor de gezondheid. Leven is gevaarlijk. Je gaat er dood aan, wist je dat?! Schaf dus alle geboortes maar af. Stop met de productie van fietsen, auto’s, scooters en lucifers, want dat voorkomt verkeersongelukken en brandgevaar.

Ik vind het allemaal zo eenzijdig, subjectief en hypocriet, die tirade tegen de tabaksindustrie. En al helemaal wanneer een bank net gaat doen alsof ze zich bekommert om de mensheid. ABN Amro stopt natuurlijk niet met het spekken van de tabaksindustrie vanwege het algemeen belang, maar om het eigen imago op te poetsen en om de miljoenen van de Hartstichting te beheren. Het is gewoon een zakendeal.

Ik las trouwens dat de bank toch al niet zo heel veel bemoeienis had met de tabaksindustrie, dus het is niet zo dat de bank afhankelijk was van de sigarettenfabrikanten. Een bank is nooit (helemaal) onbaatzuchtig en altruïstisch.

ABN Amro zou andere banken hebben opgeroepen om hetzelfde te doen. Nou moe, sinds wanneer is deze bank het meest moralistische jongetje van de bankensector?! Ik heb er sowieso een hekel aan wanneer iemand (eindelijk) een goede beslissing neemt en dan meteen van anderen verlangt onmiddellijk dezelfde keuze te maken. Zo van: ‘ik ga lijnen, nu moet jij ook op dieet’. Ik vind het allemaal zo onzuiver als de pest. Hypocriet.

We weten allemaal dat de banken mede de financiële crisis hebben veroorzaakt, dat menige bank de wapenindustrie sponsort, dat tal van banken crimineel geld beheren en dat bankmensen – vooral aan de top – dikwijls in opspraak komen vanwege graaien, mega-bonussen, betrokkenheid bij corruptie en fraude. Dus laat me niet lachen.

Ik geloof helemaal niet in de goede wil van ABN Amro en andere banken, en al helemaal niet in de morele zuiverheid van hun topmensen. Het blijven banken en topbankiers. Die doen het vooral voor het geld en ter meerdere welvaart en glorie van zichzelf. De strategieën van de financiële instellingen en de banktoppers hebben heel weinig te maken met pure principes. Er zit altijd een materialistisch en commercieel motief achter.

De wereld wemelt van dit soort types en instanties. De mensheid bulkt van dit soort aasgieren en gladde alen. Ook binnen de tabaksindustrie. Het is dus helemaal niet zo dat ik medelijden heb met de toppers in de tabakssector. Wel met de vele onderbetaalde werknemers die hun baan verliezen doordat tabak op de dodenlijst staat.

En nogmaals: zoveel is heel erg gevaarlijk en slecht voor ons. Maar we zijn heel selectief als het gaat om welke ziekmakers en gevaren we het stevigst aanpakken.

Onderwijl doen we alles aan om langer te leven, maar ondertussen piepen de politiek, zorgverzekeraars en zorgverleners dat ze de gezondheidszorg en zorg voor al die oude mensen niet kunnen (en eigenlijk niet willen) betalen, terwijl de toenemende ouderdom vooral zal gaan leiden tot onnoemelijk veel dementie-patiënten.

Laten we ons er nou maar gewoon op toeleggen dat we een beetje solidair, gezellig, vredig, sereen en menselijk leven. Hoe lang we het volhouden, is minder interessant. Het gaat niet in de eerste plaats om de duur als wel om de kwaliteit van ons leven. Genieten en elkaar helpen, daar zou het om moeten gaan.

http://www.rolanddanckaert.nl

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s