Het DNA van Amerika

Na zes rondreizen te hebben gemaakt door het noordoosten, zuidoosten, noordwesten en zuidwesten van Amerika en er in totaal ruim vier maanden (6×3 weken) te zijn verbleven, heb ik het land goed genoeg leren kennen om er hierbij een profielschets aan te wijden.

Onze laatste reis door het Zuidwesten van ‘de Republikeinen versus de Democraten’ voerde ons onder andere langs Yellowstone National Park, Sequoia en Kings Canyon National park, Old Sacramento, Nevada City, Virginia City, Reno, Rhyolite,  Las Vegas, Valley of Fire State Park, Capitol Reef National Park, Arches National Park, Canyon Lands National Park, Death Valley, Flagstaff, Canyon de Chelly National Monument, Monument Valley,  Montezuma Well and Castle, Phoenix, Tucson, Tombstone, Bisbee, Saguaro National Park, San Diego, Julian, Temecula en Los Angeles.

VAKANTIELAND

Als vakantieland is de Verenigde Staten van Amerika het chocolaatje op de rijstevlaai. Makkelijk te bereizen met een comfortabele huurauto (automaat), terwijl de benzine er nog altijd spotgoedkoop is (in sommige staten 0,60 cent per liter). Het stikt er van de redelijke tot zeer luxe hotels die over het algemeen redelijk betaalbaar zijn (behalve bij geïsoleerd gelegen topattracties zoals Lake Powell). Lekker eten en drinken kan er heel goedkoop.

Qua fastfood-ketens is In-n-Out-Burger super lekker, spotgoedkoop en verschrikkelijk populair (en dus druk). Wie van Thais en Vietnamees eten houdt, zoals wij, komt in de VS voldoende aan zijn/haar trekken. Met name lunchgerechten hoeven niet duurder te zijn dan 6 euro per persoon. Een groot glas kraanwater (dat meestal wordt bijgevuld) krijg je er bij veel Aziatische restaurants in Amerika standaard bij. Dus wie ook op vakantie en zelfs bij zo’n dure fly-drive op de kleintjes moet of wilt letten, hoeft in Amerika eigenlijk niet zo heel veel geld uit te geven aan benzine, eten en drinken. Bij de tweedehandswinkels van Goodwill (charity) kun je vaak voor een paar euro (je betaalt natuurlijk in dollars, maar voor het gemak vertaal ik het even naar euro’s) cd’s, boeken, snuisterijen en kleding vinden.

In Amerika dient het gemak de mens. De steden hebben er geen echt (winkel)centrum zoals bij ons. In de stadskern van grote steden met de wolkenkrabbers bevinden zich voornamelijk kantoren en relatief weinig koffie- en eettentjes. De winkels bevinden zich meestal in grote complexen buiten de stad. Makkelijk, want als je gaat winkelen, parkeer je de auto voor de deur van het winkelcentrum, gratis. Hetzelfde geldt voor de restaurants en de drinkgelegenheden. Ook die liggen meestal buiten de stad, zodat je op de grote parkeerplaatsen gratis je huurauto kunt stallen, vaak vlak voor de deur van het tentje waar je wat wilt consumeren. Bijna iedere koffieketen en elk fastfoodrestaurant heeft een drive-thru, zodat je je bestelling vanuit de auto kunt doen en kunt opeten of opdrinken.
Natuurlijk hoeft dat allemaal niet zo makkelijk en goedkoop. Wie luxe uit wilt gaan eten of wilt gaan stappen en er echt moeite voor wilt doen, zijn er eveneens volop gelegenheden.

De natuur in Amerika – met name in het Westen – is uniek en is nergens ter wereld spectaculairder en meer afwisselend. Je vindt er hoge sneeuwtoppen, watervallen, wild stromende rivieren, bossen met reusachtige bomen van duizenden jaren oud, cactusbossen, indrukwekkende kloven, uitgestrekte rotsformaties, de woestijn – soms met zandduinen en relatief heel veel wilde dieren (wij hebben tijdens onze laatste reis wilde ezels, paarden, bevers, elanden, reeën, een ram en een zwarte beer gezien, alsook heel veel roofvogels).

De downtowns van grote steden als San Diego, Phoenix en Los Angeles zijn qua verkeer (ernaar toe en eruit) heel druk, maar de moeite waard om op z’n minst doorheen te rijden. Je kijkt je ogen uit, zowel naar de moderne en wat oudere architectuur als naar de verschillende mensen. Kleinere stadjes zoals Flagstaff zijn vaak historisch (uit de laat-negentiende eeuw) en heel erg gemoedelijk, groen en bezienswaardig. Heel erg leuk zijn de vele western-stadjes en western-dorpjes, zoals Tombstone en Virginia City.

Een vakantie in Amerika is altijd een unieke ervaring met ontzettend veel variatie.

DE MENTALITEIT

Het is gewoon zo, dat er in Amerika ontzettend veel crapuul rondloopt, van alle rassen en gezindten. Er wonen in het land 330 miljoen mensen waarvan er 46 miljoen onder de armoedegrens bivakkeren. Veel mensen – onder wie (illegale) immigranten – zijn laag opgeleid en zijn werkloos of verdienen te weinig om in de kosten van levensonderhoud te kunnen voorzien. Verblijf je in de wat mindere hotels en in de mindere buurten – zoals wij in Gallup, aan Route 66 – dan word je geconfronteerd met heel veel loslopende gekken en criminelen. Maar tijdens al die reizen door de VS is ons niets overkomen waardoor we ons bedreigd hebben gevoeld. Garanties heb je echter nooit en nergens dat je niets naars overkomt.

In de mindere hotels – de hotels van de Hilton-groep waaronder Hampton Inn en nog meer Homewood Suites zijn heel erg comfortabel en meestal redelijk te betalen – zoals van bijvoorbeeld Days Inn zijn de gasten en het personeel vaker niet zo voorkomend. Echter, in de betere hotels en in vrijwel alle winkels, restaurants en bars in Amerika word je ontzettend vriendelijk te woord gestaan door het personeel en maken de gasten makkelijk en snel een praatje met je. Veel Nederlanders praten elkaar na en beweren dat Amerikanen onecht en kunstmatig doen, maar wij stellen de vriendelijkheid en opgewektheid van de werknemers en de andere gasten enorm op prijs. Ik heb nochtans de indruk dat het vaak blijft bij oppervlakkige praatjes. Smalltalk. En de conversaties duren vaak niet heel lang. Maar het komt wel vaak voor dat je in een ontbijtruimte van een hotel even een heel gezellig praatje kunt maken met de Amerikanen. Ze zijn doorgaans heel erg toegankelijk en blijmoedig.

De meeste mensen in Amerika zijn godvruchtig. Religieus, of ze nou jong of oud zijn en naar de kerk gaan of niet. Ook zijn de meeste Amerikanen nationalistisch. Amerika gaat voor alles. Men is heel trots op het eigen land en de bescherming van Amerika staat voor de meeste Amerikanen voorop. De militaire missies in het buitenland worden dan ook door verreweg het merendeel van de rechtse en linkse Amerikanen gesteund. Het dragen en bezitten van een wapen wordt er een recht gevonden, en een vereiste, ter zelfbescherming tegen criminelen. Dat de mensen op de vele verlaten stukken land en in de afgelegen huizen een wapen willen hebben om zich te wapenen tegen kwaadwillende mensen en wilde dieren, is heel begrijpelijk.

Omdat er slechts een twee partijenstelsel is met de Republikeinen en Democraten vind je er minder politieke en sociale diversiteit dan bij ons. De Democraten zijn over het algemeen wat socialer en progressiever ingesteld maar ook niet heel erg extreem, terwijl de Republikeinen conservatievere opvattingen hebben, nog nationalistischer zijn, religieus vaker fundamentalistisch zijn en minder medelijden hebben met de zwakkeren in de maatschappij.

HET POLITIEKE EN SOCIALE PROFIEL

Met name in Californië stikt het van de taco’s vretende, uitgezakte, zwetende, laag opgeleide en niet al te geciviliseerde Mexicanen die vrijwel alleen maar met Mexicanen omgaan en nauwelijks Engels spreken. Ergens is het wel te begrijpen dat en waarom president Trump wil voorkomen dat nog meer Mexicanen zijn land binnenkomen. Het is gewoon een gegeven dat Mexicanen in Mexico en die de grens oversteken naar de VS merendeels arm en laagopgeleid zijn en dat de criminaliteit er welig tiert. Mexicanen verrijken zich graag via drugshandel, wapenhandel en andere criminele praktijken.

Maar het merendeel probeert natuurlijk op een normale manier geld te verdienen en zich aan de wet te houden. Er zijn minstens net zoveel blanke Amerikanen die aan de grond zitten en nooit meer van die grond af zullen komen. Door het kapitalistische stelsel en de werkloosheid heerst er gewoon heel veel armoede en kunnen veel Amerikanen niet op een normale manier rondkomen en is de kloof tussen arm en rijk gigantisch, zoals in vrijwel alle kapitalistische landen die geen verzorgingsstaat zijn en waar onderwijs, medische zorg en wonen voor veel mensen onbetaalbaar zijn en ontoegankelijk zijn. Heel veel lieden in de lagere sociale klasse gaan ten onder aan drugs, alcohol, seksueel geweld en aan gevangenis in-gevangenis uit.

In met name Arizona en Nevada bulkt het van de indianenreservaten waar de nazaten van de oorspronkelijke bewoners van het land vaak in bittere armoede samengehokt leven, in krotjes op zandvlakten zonder geasfalteerde wegen, zonder riolering en zonder elektriciteit. Veel indianen zijn straatarm en werkloos, hebben geen doel in het leven. Alles is hen ontnomen, en hun eigen cultuur kalft steeds verder af. Hele volksstammen indianen zijn aan de bedelstaf geraakt, zijn verslaafd aan drank en/of drugs en zien eruit als verlopen cowboys. Veel indianen hebben geen auto en zie je doelloos en ongemotiveerd rondlopen. Sommige indianenfamilies zijn erin geslaagd om de omslag te maken naar het moderne leven en toenadering te zoeken tot de hedendaagse Amerikaanse maatschappij en beheren bijvoorbeeld casino’s annex hotels.

Amerikanen zijn trots op hun veteranen, waaronder zich beslist ook indianen bevinden die in het leger hebben gediend. De veteranen zijn zelf evenzeer beretrots op hun heldenstatus. Ze dragen vaak een pet of jas waarop staat dat ze veteraan zijn, ze rijden rond in een auto waarop staat dat ze veteraan zijn en ze krijgen vaak korting in restaurants en winkels. Ze hebben zelfs hun eigen parkeerplaatsen. Maar oh wee, als je als veteraan gehandicapt, gestoord en arbeidsongeschikt bent, dan word je aan je lot overgelaten en kun je het jezelf mooi uitzoeken. Menige veteraan zit op de hoek van de straat te bedelen. Als je in Amerika niet voor je zelf kunt zorgen, dan zorgt (bijna) niemand goed genoeg voor je.

TRUMP

Net als alle landsmensen zijn de Amerikanen ondanks de overeenkomsten tot op het bot verdeeld. Neem nou Trump.  De ene helft (rechtse rakkers) loopt met hem weg en veracht alles wat Democratisch is en de andere helft maakt hem belachelijk en is hem nu al spuugzat. In sommige winkels vind je allerlei spullen die Trump belachelijk maken. In het Turkije van Erdogan – een dictatuur – zou dat onmogelijk zijn, het beschimpen van de leider. In Rusland ook, laat staan in Noord-Korea en Cuba. Alleen fatsoenlijke democratieën – helaas zijn die wel vaak neo-liberalistisch  en super kapitalistisch – kennen de vrijheid van meningsuiting en van seksualiteit en politieke en religieuze overtuigingen, een groot goed.

Op de tv-zender CNN zag ik een uitgebreid interview met voormalig vice-president en klimaatgoeroe Al Gore. Erg indrukwekkend wat hij allemaal zei, en wat mij betreft is hij een prima bondgenoot van bijvoorbeeld onze eigen Urgenda, de Partij voor de Dieren (ik ben tegen het kooien van dieren en tegen het fokken van kooidieren), Milieudefensie en GroenLinks.

Maar meer nog dan bij ons is in Amerika de kloof levensgroot tussen mensen die de klimaatcrisis ontkennen en de nieuwe klimaattechnologie willen frustreren en de mensen die kansen zien om een groenere en duurzamere maatschappij in te richten waardoor Moeder Aarde het nog wat lekker zal uithouden.

TOT SLOT

Amerika is een geweldig vakantieland vol entertainment, natuurpracht, gezelligheid, comfort, gemak en variatie. Enerzijds bewijst het land dat de smeltkroes goed functioneert en dat de multiculturele samenleving een succes is, en dat het kapitalisme en de vrije markt voor de middenklasse en bovenlaag heel veel welvaart en welzijn hebben gebracht. Anderzijds zie je de moeilijkheden maar vooral ook de kansen en uitdagingen die een multiculturele samenleving met zich meebrengen, en dat het kapitalisme wel wat meer humaniteit en solidariteit kan gebruiken. Een vermenging met een beetje communistische waarden zou niet verkeerd zijn.

Qua bezienswaardigheden en gemak vind ik Amerika veel interessanter, mooier en leuker dan Nederland. Maar ons land is toch zo heerlijk progressief, open, diepzinnig en pluriform. En heeft veel lekkerder (en goedkoper) gebak en brood en lekkerdere snacks! En een veel en veel breder en diepzinniger media-aanbod. Het is ongekend wat wij als klein landje presteren en de positie die wij in de wereld innemen, op het vlak van bruggen slaan, tolerantie en het zoeken naar concessies misschien nog wel meer dan het eveneens kleine en goed presterende België, al laten tal van Scandinavische landen zien dat het altijd nog wat beter (slimmer en socialer) kan.

http://www.rolanddanckaert.nl

 

 

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s