Dafne Schippers

Dafne Schippers kan iets wat een blanke Europeaan eigenlijk helemaal niet hoort te kunnen: sprinten als de beste. Een uitzonderlijke uitzondering is ze. Een allround-meerkamp-atlete met dynamiet in haar lijf, vooral in haar Formule 1-benen. Aan het einde van de finish staat dan altijd de Explosieven Opruimings Dienst. Maar aan de volgende start is haar superieure lijf weer tot en met de nieuwste bloedlichaampjes met explosieven ‘geladen’.

Gisteravond ging ze voor haar tweede gouden WK-medaille op de 200 meter. Nog nooit leefde Nederland – op het gebied van de atletiek een kleiner landje dan van Maastricht tot Groningen – zo massaal en intens mee met een atletiekwedstrijd. Dafne Schippers maakte in alle Provincies der Nederlanden los wat alleen Muhammad Ali in de jaren zeventig van de vorige eeuw kon bewerkstelligen: bijna iedere Nederlander, zelfs niet-liefhebbers van sport, naar de beeldbuis toe zuigen.

Dafne Schippers, onze trots, onze nieuwe Johan Cruijff, ons meest moderne, geavanceerde waterwerk-wonder, onze beste, slimste handelsgeest. Een sierlijk krachtmens met een leuke, frisse kop, strak in het vel en met een strakke blik, totdat ze tevreden over de finish komt, haar gefocuste blik gericht op het scorebord en uiteindelijk dat bevrijde lachje van de meest vergulde genoegzaamheid, het verfraaiende lachje met de tong tegen de onderkant van de binnenkant van haar onderlip, het lachje dat haar mond, neus, wangen, ogen, wenkbrauwen en voorhoofd ontspant en opfleurt. Dan is ze plots tevredenheid in de volle lengte van haar 1 meter 79. Dan weegt de Utrechtse ineens geen 68 kilo meer, maar wint ze de lichtvederigheidswedstrijd van een veertje.

In een veld met bijna allemaal geboren en getogen donkere hardloopsters – die ene snee, de lekkerste snee, wit in een bruin brood – laat de Tweeling zien dat het onmogelijke mogelijk kan worden. Als ze de trekker overhaalt, dan vliegt ze als een kogel uit een pistool uit de startblokken, scheert ze langs de schouder van de bocht (EEN BUITENGEWONE AFSNIJDEN-TECHNIEK BINNEN DE LIJNTJES) en weet ze op het laatste rechte stuk nog een zevende versnelling te vinden en een snelheid voorbij plankgas te ontwikkelen.

Na de winst de driekleur als een cape om haar schouders. Dan draagt Neerlands Hoop de mantel van rood-wit-blauw, zoals een vorstin het betaamt. Máxima is onttroond. Dafne Schippers is de enige echte koningin van Nederland. Haar lichaam het vorstenhuis. Haar prestaties de monarchie.

http://www.rolanddanckaert.nl

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s