Slecht getroffen met je ouder(s) of kind

Je ziet wel eens kinderen – klein of al redelijk volwassen – die hartstikke leuk en aardig zijn, terwijl hun ouders verschrikkelijke mensen zijn. Je vraagt je dan af hoe zo’n meisje of jongen zo vriendelijk, spontaan en behulpzaam kan zijn, want de vader en moeder zijn onmensen. En daar lopen er veel van rond. Onmensen.

Medelijden heb je met kinderen die het om welke reden dan ook slecht hebben getroffen met hun ouders en/of die door hun verzorgers niet goed worden behandeld. We kennen allemaal verhalen van ouders die hun kind niet kunnen en willen accepteren (bijvoorbeeld omdat zoon- of dochterlief een andere seksuele voorkeur heeft, minder burgerlijk is, tatoeages mooi vindt of wat dan ook) of die door drugs- of alcoholmisbruik eigenlijk geen opvoedende taak en voorbeeldfunctie kunnen vervullen.

Er zijn natuurlijk ook ouders die niet zo hebben geboft met hun kinderen. Heel leuke mensen die een onuitstaanbaar of heel onverstandig kind hebben. Ik vind dat altijd heel pijnlijk. Als het binnen het gezin niet goed zit, dan is er een hoop mis, dan is de basis rot. Het gezin is toch de plek waar je je (misschien wel het meest) op je gemak zou moeten voelen en goed tot je recht zou moeten kunnen komen. Het zou een gezellige plek moeten zijn met een doorgaans ontspannen en positieve sfeer, een plek van geborgenheid, liefde, begrip, hulp, steun en acceptatie. Van waardering ook.

Zo zou het moeten zijn. Maar er zijn verschrikkelijk veel gezinnen waar de hoofdkussens zijn gevuld met cactusnaalden en de individuen op voet van oorlog leven met elkaar, of gewoon op heel gespannen voet. Vaak is er iets mis met (een van) de personen en/of is het collectief zo goed als een gescheurde incontinentie-luier.

Zelf kom ik uit een gezin waar iets helemaal scheef zat. En dan heb ik het over de basis, over de algemene toestand binnen de vier muren. In ieder gezin is wel eens wat, maar als je iedere dag koffie-drab moet drinken, dan is er echt iets aan de hand. Dat kan heel zware, vergaande gevolgen hebben. Denk aan trauma’s, stoornissen, geweld en zelfs lichamelijke ziekten, want van stress en spanningen kan je alles krijgen wat geen mens graag wilt krijgen.

Geweldig om te zien, zijn de gezinnen die heel harmonieus zijn. Met heel sympathieke ouders en al even aangename kinderen. Mensen die werkelijk Een (Dream)Team vormen, die blij zijn met en onder elkaar en die elkaar helpen, steunen en laten groeien en bloeien. Net als mijn peetouders hebben ook mijn vrouw en ik een heel fijn gezinnetje, een eenheid. Dat is een schitterend vangnet voor alle gezinsleden. Iets mooiers bestaat wat mij betreft echt niet!

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.