Poetsen

Als fulltime huisman is het nou eenmaal mijn taak om te poetsen en op te ruimen. Vandaag nog de inhoud van een halve frietpan achter het fornuis weg geschrobd. Net lijm! Kun je nagaan hoe frietvet zich aan je vaat- en darmwand gaat hechten! Die wandjes kun je zo behangen!

Iedere week weer moet het huis worden gereinigd. Je zou denken dat hier vier smeerpijpen wonen, maar met twee personen onder dit dak die last hebben van roos en psoriasis, stikt het overal alleen al van de schilfers. De anti-roos-shampoo die we gebruiken, heeft alleen maar tot resultaat dat de rozen in onze tuin niet meer willen bloeien en dat de overbuurvrouw – Roos – niet meer op theevisite komt, maar dat kan ook komen doordat ze tegenwoordig alleen nog maar rozenwater drinkt uit haar vaas.

Welnu, dat poetsen vind ik een helse taak. Ik ben meer van de creatieve bezigheden. Koken vind ik dan ook een zeer aangename bezigheid. Met de poetsdoek in mijn handen ben ik een boosaardige mopperkont, maar met de handen aan de knoppen van het fornuis ben ik de goedgemutste keukenzanger.

Tijdens iedere poetsbeurt erger ik me gruwelijk aan de rommel die mijn huisgenoten niet opruimen, omdat ze dat als mijn taak beschouwen. Is het dan hun opdracht om mij nog meer poetswerk te bezorgen? Honderdduizend keer kan ik tegen de kinderen zeggen dat ze de vuile was in de wasmand moeten gooien en dat ze niet hun bureaustoel moeten gebruiken als de opslagplaats van hun stinkende broeken, bloezen, ondergoed en sokken, maar ik kan net zo goed aan hun bureaustoel vragen of die zo vriendelijk wilt zijn om de tenues met zweetgeuren en vlekken in de wasmand te kieperen. Waarschijnlijk luisteren de vier poten van de stoel nog beter dan het kroost!

De jeugd lijdt aan jongeren-dementie. Hoe kunnen ze anders voor de honderdduizendste keer vergeten te doen wat ik netjes heb gevraagd en wat ik tegenwoordig als Hitler in zijn beste dagen beveel?! Eigenlijk moet ik ze met gelijke munt terugbetalen en vergeten om ze van het station te halen, vergeten om hun t-shirts niet te heet te wassen, vergeten om hun maandgeld over te maken en vergeten om gewoon aardig tegen ze te doen.

Nu wilt de oudste (19 jaar, bijna 20) het huis uit. Dat voelt toch altijd een beetje alsof ze het thuis niet leuk meer vinden en genoeg hebben van je. Dochterlief heeft aangegeven zelfstandiger te willen worden en haar eigen wasjes te draaien en zo. Blijkbaar kan ze daar thuis niet mee aanvangen, maar heeft ze daarbij de afwezigheid nodig van poets-papa, alsmede verandering van omgeving. Ik had liever gehad dat ze al een paar jaar eerder was begonnen met die zo gewenste zelfstandigheid, maar dan gewoon als lid van het gezin en als bewoner van deze zwijnenstal. De enige die hier op nummer 22 niet zwijnt, dat ben ik. Ik ben het haasje, het poets-haasje! Mijn gezinsleden bakken me een poets en wrijven het er nog eens lekker dik bij me in.

Ze zeggen ook altijd dat ik ‘lekker thuis’ kan zijn, terwijl zij naar het werk en naar de uni moeten, maar als ze even niet opletten zeggen mijn huisgenoten altijd dat het hen vreselijk lijkt om altijd thuis te zijn en huisman of huisvrouw te zijn. Ach ja, iedere situatie heeft voor- en nadelen. Ik heb geen last van de files in het woon- en werkverkeer, ik neem mijn werkstress nooit mee naar huis (want ik ben er al), ik hoef geen vlaai te kopen en te delen als ik jarig ben en ik heb geen baas die me pusht en bekritiseert. Aan de andere kant krijg ik nimmer loon naar werken, heb ik geen sexy collega’s met wie ik tijdens de pauzes kan flirten, krijg ik nooit taart van jarige collega’s en moet ik de vrijdagborrel steevast in m’n eentje opdrinken. Wat gelijk blijft, is dat je altijd de klussen voor anderen moet klaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.