Má Vlast laat je vliegen

Op Radio 4 hoorde ik zojuist het zeer beroemde tweede gedicht van de in totaal zes symfonische gedichten van de door de Tsjechische componist Bedrich Smetana vervaardigde compositie Má Vlast, Mijn Vaderland. Dat tweede muzikale vers heet Vltava oftewel De Moldau. Geweldig!

Het is muziek die je optilt alsof je een ster-ballerina of top-balletdanser bent die door de sterke armen van de danspartner wordt opgetild en op zijn of haar handen wordt rondgedragen, terwijl hij/zij rent. Het is muziek die de zwaartekracht opheft. Die je lichaamsgewicht reduceert tot hooguit 2 kilogram. Deze compositie laat de zon in je opkomen en opent je zonnevlecht rondom je navel. Het is net als seks, sport, chocolade en ultraviolet licht een endorfine-bom.

Má Vlast geeft je vleugels, of eigenlijk verandert je hele lichaam inclusief geest in een zweefvliegtuig of luchtballon bij een stralend blauwe hemel met hooguit een paar tandpasta-witte goed weer-wolken, zomerschapen (de blauwe weide met daarin enkele Michelin-mannetjes). Je lijf wordt een drone. Een drone met een camera die alleen maar wonderful world-geluk registreert. Je WORDT het lied van Louis Armstrong. De feel good-tekst stroomt als het zuurstofrijkste bloed door je aderen.

Ja sorry, maar ik kan lyrisch worden van zoveel blijmoedige schoonheid. Of eigenlijk hoef ik me daar toch niet voor te excuseren?

http://www.rolanddanckaert.nl

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.