Huisman in tijdnood

John Lennon zong het al: I’m stepping out! Ik moet naar buiten, een frisse neus halen en de boel eens de boel laten!

Een huisman heeft onnoemelijk veel onophoudelijke taken en verantwoordelijkheden. Manager de la maison! In huis is altijd wel wat te doen, ook ’s avonds, zelfs gedurende de weekeinden. Als huisvrouw of huisman loop je je steeds uit te sloven voor al die harde werkers die naar school moeten en een baan hebben! Want zij hebben wel wat verwennerij en rust verdiend! Maar wie neemt de huisvrouw of huisman eens wat werk uit handen?!!!!

Zoveel kleine dingen die de kinderen – alhoewel volwassen – laten slingeren, zoveel wat ze niet opruimen, wat ze zelf zouden kunnen doen, maar verzuimen om te doen, onder het mom van: “Ik heb het te druk. Zo belangrijk is het toch niet? Ik ruim altijd op, dus wees maar niet zo boos! Het is toch niet veel, dat heb je toch zo gedaan?” Al die excuses beu. Hotel Papa.

Ik verkeer altijd in tijdnood, heb doorlopend haast. Mijn hoofd wemelt van de creatieve ideeën, maar die moet ik snel afraffelen, tussen de huishoudelijke bedrijven door doen. Het nadeel van je eigen tijd kunnen indelen en heel erg creatief en ideeënrijk zijn, is dat je de kans hebt om je op heel veel interesses en passies te storten. Als je daar geen mogelijkheid voor hebt (bijvoorbeeld omdat je een betaalde baan hebt), dan komt het automatisch niet bij je op om creatief en voor jezelf bezig te zijn.

Zoonlief moet vanwege zijn bijbaan in de avond om 15.30 uur eten, vrouwlief om 18.00 uur (als ze thuiskomt van haar veeleisende fulltime baan) en dochterlief om 19.30 uur (als ze terugkomt van de uni of van haar bijbaan). Ze hebben allemaal verschillende tijden. Sta je na het koken nog twee keer op te warmen. Drie keer afruimen, kruimels opvegen, het fornuis poetsen en de vuile vaat afwassen!

Oh ja, en of ik hem even naar school wil brengen en haar naar het station. Tja, als ze zelf een auto hadden, dan reden ze zelf wel. Maar op (zelf) fietsen staat blijkbaar de doodstraf. Als de opa’s en oma’s niet regelmatig zouden inspringen, dan zou ik in het ziekenhuis of in een psychiatrische kliniek opgenomen moeten worden vanwege een burn-out en gekte.

Ik word gek, ik draai helemaal door!

En ik moet van mezelf – omdat ik ze zo graag wil zien – nog drie tv-programma’s terugkijken, de krant lezen, drie blogs vervaardigen en dat ene boek heb ik al te lang laten liggen. Verdorie, het onkruid steekt weer overal in de tuin de kop op. Shit, laat ik een glas vallen. Opruimen die bende! En even later gaat het rolluik kapot. Moet de reparateur gebeld worden. Kut, ze hebben de wasmand alweer tot de nok toe gevuld! Maar weer een wasje draaien. Gisteren al twee gedraaid! Moeder is veel alleen en je wilt haar graag zien, dus bezoek je haar twee keer per week…

En alle dingen die ik WIL doen en waar IK belang aan hecht, zoals bloggen, die moeten haastig tussendoor gedaan worden…  Nooit heb ik een hele dag zonder huishoudelijke taken, dagen waarop ik fulltime bezig kan zijn met mijn onbetaalde passies.

Daarnaast moet ik vanwege mijn chronische stress-stoornis regelmatig ontspanning zoeken. Ook dat is een dagelijkse must! Anders kan ik het leven niet aan en dan functioneer ik zelfs als huisman niet!

Ik ben aan vakantie toe! En dan zijn er mensen die beweren dat ik als huisman toch niks te doen heb. “Doe jij dat even, jij hebt toch niks te doen! Wij hebben het allemaal zo druk met onze baan enzo… jij zit toch maar lekker thuis…”

Ik snap nu waarom menige huisvrouw vroeger overspannen raakte: je bent veroordeeld tot het doen van al die kut-klussen waar je weinig waardering voor krijgt, je wordt er niet voor betaald (en krijgt er dus weinig of zelfs niets voor terug), je komt amper aan jezelf toe (ook ’s avonds en in het weekend), je maakt weinig mee en hebt weinig sociale contacten. Sowieso heb je geen collega’s. Er werd en wordt altijd schamper en cynisch gelachen als ze horen dat een huisvrouw of huisman een burn-out heeft, overspannen is of depressief is geworden, maar bijna niemand van die uitlachers zou huisman of huisvrouw willen zijn, er zelf voor kiezen om fulltime huismoeder of huisvader te zijn, want dan zijn ze hoegenaamd geen leuke ouder voor hun kinderen!

Grrr…..

Maar het is dus wel waar: huisman of huisvrouw zijn, is in meerdere opzichten hartstikke zwaar (en als je veel thuis bent, maak je/worden steeds dingen vies en zit je voortdurend bovenop alle stof), zeker als je het zoals ik combineert met een zee aan passies en met het kunstenaarschap! Doe en denk daar maar niet zo lichtzinnig over!

http://www.rolanddanckaert.nl

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.