Erotiserende macht

In mijn vorige blog over het tv-programma ‘BN-ers in therapie’ (RTL 5) schreef ik dat de psychiater van dienst, Esther van Fenema, bij mij telkens weer heel sterk het beeld oproept van een SM-meesteres. Ik krijg steeds het gevoel dat zij een SM-domina is in haar vrije tijd. Dit gevoel is puur gebaseerd op gevoel! 

Ik weet niet waarom ik specifiek bij haar zo sterk dit spontane gevoel krijg. Misschien door haar blikken, oogopslag, lichaamshouding en kleding. Misschien ben ik toch meer paranormaal begaafd dan ik dacht. Maar het zal wel iets Freudiaans zijn bij mijzelf…

Toch kan ook de rol van psychiater erotiserend en als zodanig verslavend zijn, bewust en/of (deels) onbewust. Als zielenknijper heb je een bepaalde macht. De patiënt/cliënt  kleedt zich emotioneel voor je uit en je helpt hem/haar bij deze striptease, terwijl je zelf als psychiater alle kleding aanhoudt en maskers ophoudt en de autoriteit bent. Dat is ook een soort van SM-relatie, maar dan op het emotionele en mentale vlak.

Mogelijk geniet Van Fenema bewust of (deels) onbewust van deze ‘machtsverhouding’ (en is dat het wat ik intuïtief voel of opmerkzaam bespeur), al zal de geestesarts het waarschijnlijk niet beleven en niet zien als een machtsverhouding, zelfs niet als ze haar uiterste best doet om het objectief te analyseren.

http://www.bloggers.nl/rolanddanckaert

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.