Begrafenis

Een diep gat in de grond in de vorm van een rechthoek. Je komt tot wasdom in de baarmoeder van je moeder en je ontbindt in de baarmoeder van Moeder Aarde. Van de buik van je moeder naar de buik van Moeder Aarde. Het was een lange weg, maar nog lang niet lang genoeg. Het leek alsof hij nog maar pas was begonnen. Maar de weg vooruit ging alleen maar bergafwaarts. Een te sterk dalingspercentage: 99 procent omlaag. Zijn auto reed alleen nog maar in z’n achteruit.

Vijftien meter verderop het dubbelgraf van zijn ouders. Zijn moeder, op wie hij uiterlijk zoveel leek, leefde nog veertien jaar langer dan zijn vader. Acht meter naar de andere kant ligt zijn jongere broer die al vijftien jaar eerder een implantaat werd van Moeder Aarde. Tussen zijn ouders en broer in heeft hij zijn laatste rustplaats gekregen. Zo wenste hij het: de eindbestemming nabij zijn cirkelvormers van de familiekring.

De hoofdgast ontbreekt bij de koffietafel. Hij ligt al in de grond. Althans, zijn lichaam is reeds in de goede handen van Moeder Aarde. Is een mens meer dan een tijdelijk lichaam met organen, bloed, water en een brein? Is er zoiets als een onsterfelijke ziel? Volgens de wet van yin en yang moet het haast wel zo zijn, omdat alles in alles is, omdat niets is zonder de tegenstelling en alle tegenstellingen met elkaar samenhangen. Het lichaam diep in de grond, de ziel hoog boven de lucht?

Ik ken een jongeman die op zijn sterfbed een familielid de vrouw liet bellen die hij al vijftien jaar aanbad, maar die hem altijd had afgewezen. Door de telefoon vroeg hij haar, met zijn laatste krachten en adem: “Wil je alsjeblieft één keer tegen me liegen en tegen me zeggen dat je van me houdt? Ik wil het zo graag uit jouw mond horen.” Ze weigerde. De jongeman stierf drie dagen te laat, omdat hij – voordat hij stierf – eerst moest rouwen om het definitieve verlies van de liefde van zijn leven.

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.