Psychisch een wrak en dan laat ook het lichaam het afweten

Het doorstaan van zware medische behandelingen – bijvoorbeeld bij kanker – en het revalideren daarna zijn buitengewoon zware opgaven en dan helpt het niet alleen als je iemand hebt die jou bijstaat, troost, moed inpraat en verzorgt, maar ook als je psychisch gezond en mentaal sterk bent.

Hoe gaat en hoe moet dat dan met mensen die zware psychische stoornissen hebben of heel zwaar verslaafd zijn en misschien in een psychiatrische inrichting of afkick-kliniek zitten en die daarbij te maken krijgen met een ernstige lichamelijke ziekte zoals kanker? Voor zulke mensen zijn de emotionele en geestelijke klap (sinds de diagnose), het verblijf in en de gang naar het ziekenhuis, maar ook de lichamelijke pijn en de bijwerkingen van medicijnen, bestralingen en chemokuren natuurlijk nog moeilijker te doorstaan. Nog veel en veel moeilijker zelfs.

Helaas hoor en lees je daar zelden iets over. Wat gebeurt er met iemand die ernstig ziek wordt tijdens en dus bij een zware verslaving of een zeer ernstige psychiatrische ziekte en extreme geestelijke stoornissen? Het leed van zulke mensen kun je je niet voorstellen, en blijkbaar wil niemand het zich voorstellen. Zelfs de sensatiezieke media laten deze mensen onbesproken en dus links liggen. Alsof ze niet bestaan.

Het leven spaart niemand. Als je al een loodzware rugzak hebt, hangt het leven zonder blikken of blozen een nog zwaardere rugzak om je schouders. Althans, dat komt voor.

Mensen met psychische en psychiatrische problemen worden sowieso genegeerd, vermeden en beschimpt. Zij zijn niet succesvol en dus niet interessant.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.