John Lennon kon gewelddadig zijn, en hij gaf het eerlijk toe

Mensen verwachten van idealisten, activisten en moraalpredikers dat ze vlekkeloos zijn en altijd onberispelijk gedrag vertonen. Die verwachting is deels terecht. Edoch, zelfs idealisten, altruïsten, goede doelen-werkers en moraalpredikers zijn ‘maar’ mensen die tekortkomingen en valkuilen hebben, zonden begaan en vatbaar zijn voor bepaalde verleidingen. Wie zonder zonde is…

Volgens een lang geheim gehouden FBI-rapport zou Martin Luther King – dominee, politiek leider en burgerrechten-activist – hebben deelgenomen aan seks- en drankorgies, minstens vier buitenechtelijke verhoudingen hebben gehad en communistische sympathieën hebben gekoesterd. Als dat allemaal waar is, doet dit voor mij niets af aan zijn heldenstatus, goede daden en wijze woorden. King was immers geen crimineel of gewetenloze moordenaar. Dr. King was en blijft een held, een moedig en goed mens met bepaalde, menselijke zwakheden.

Als iemand die (overwegend of overduidelijk) goed is domme, stomme of eens slechte dingen doet, dan wordt daar nog meer ophef over gemaakt dan wanneer een slecht persoon (constant) het geweten tart. De totale veroordeling is dan nooit ver weg. Mensen genieten zelfs van de sensatie: de idealist bedroog zijn vrouw! Men wil heel graag iemand die hoog in aanzien staat omlaag halen en besmeuren.

Welnu, gisteren werd ik door iemand die ik erg graag mag geconfronteerd met het ‘nieuws’ dat mijn held John Lennon zijn ex-vrouw (Cynthia) in elkaar zou hebben geslagen. Even later werd dit gecorrigeerd en gezegd dat Lennon in een Playboy-interview zou hebben gemeld dat hij vrouwen zou hebben afgeranseld/mishandeld.

Ik heb me vele jaren intensief in de carrière, het leven en de persoonlijkheid van Lennon verdiept, en ik wist dat hij met name in dronken en wanhopige buien agressief kon worden, vooral tijdens zijn periode in Los Angeles toen hij gescheiden leefde van zijn grote liefde en voorbeeld Yoko Ono.

In Cynthia’s biografie en in interviews van zijn oudste zoon Julian – die hij met Cynthia kreeg – las ik dat Lennon na een tijd geen liefdevolle echtgenoot en vader meer zou zijn geweest. Eén keer heeft hij Cynthia zelfs een klap in het gezicht gegeven. En ik wist natuurlijk van zijn buitenechtelijke escapades, vechtpartijen en drugs- en alcoholmisbruik. Ik wist dus allang dat Lennon geen heilige was en niet altijd voorbeeldig gedrag vertoonde. Maar het was me ontgaan dat hij gewelddadig kon zijn tegenover vrouwen.

Ik heb artikelen over het bewuste interview via internet opgesnord. De meeste artikelen hieromtrent zijn verschrikkelijk sensatiebelust en hebben alleen het doel Lennon onderuit te halen. De journalisten hebben citaten uit de context gehaald, eruit gelicht, belicht en opgeblazen. Als voormalig roddel- of showbizzjournalist weet ik maar al te goed hoe dat gaat.

https://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/john-lennons-dark-side-domestic-6481985

De feiten zijn er, maar doen niets af aan mijn bewondering en sympathie voor Lennon. Ik heb hem lang en grondig genoeg bestudeerd om te kunnen concluderen dat hij een goede inborst had en een leuk en lief mens was.

Ik zoek niet naar excuses voor zijn (af en toe ongewenste) gedrag, maar er zijn wel degelijk verklaringen, redenen: Lennon stond onder ontzettend veel stress, had een bizar hectisch leven en een temperamentvolle en zeer gevoelige persoonlijkheid alsmede al heel veel tegenslagen gekend totdat hij in 1975 huisvader werd en drank en drugs afzwoor. Zijn laatste plaat ‘Double Fantasy’, vlak voor zijn dood eind 1980, én zijn laatste interviews bewijzen dat hij beter dan ooit in zijn vel zat.

Natuurlijk vind ik het jammer en ook niet goed (maar wel enigszins goed te praten!) dat mijn idool agressief kon zijn en bepaalde mensen (een tijdlang of zo nu en dan) slecht heeft behandeld. Maar ik weet waar het vandaan kwam en dat het niet voortkwam uit slechtheid, maar eerder uit machteloosheid, wanhoop en frustraties (wie zijn leven, persoonlijkheid en carrière werkelijk heeft onderzocht, weet waar ik het over heb), de totale gekte rondom The Beatles, het leefpatroon met veel seks, te veel geld, drank en drugs, de extreem gevoelige en emotionele aard van het beestje en de destructieve invloed van bepaalde mensen in zijn omgeving…

Wat ik tekenend vind voor Lennon is, dat hij open en eerlijk uitkwam voor zijn zonden, terwijl de meeste mensen en al zeker de meeste beroemdheden alles onder het tapijt vegen en proberen te verhullen. Daardoor is Lennon eigenlijk alleen maar meer in mijn achting gestegen. Hij was psychologisch-filosofisch een realist door te stellen dat alles en iedereen dubbel is en dat de grootste vredesactivisten ook gewelddadigheid in zich hebben.

Ik vind het bovendien toch een verschil of iemand uit slechtheid agressief wordt of om andere redenen, of een onuitstaanbaar persoon een zonde begaat en zijn/haar fouten niet toegeeft of dat een lief mens de mist in gaat en zo eerlijk is om het op te biechten.

Ik weet nog dat ik als puber eens las dat Frank ‘Sesamstraat’ Groothof in een interview zou hebben gezegd dat hij met zijn eigen kinderen niet altijd even geduldig was. Hij zou zelfs wel vaker onredelijk/ongeduldig (opvliegend) zijn geweest tegen de kleintjes thuis. Niets schokkends, gewoon een vermeende eerlijke bekentenis over heel menselijke gevoelens en gedragingen. Daar kan ik alleen maar respect voor opbrengen.

John Lennon had eveneens geen enkele behoefte zich mooier voor te doen dan hij was. Hij was niet hypocriet. Daardoor hou ik nog meer van hem.

Mijn liefde voor Lennon krijgen ze niet stuk.

Ik herken veel van hem in mijzelf. Als geen ander weet ik hoe een lief, gevoelig en goed mens door spanningen, stress, druk, frustraties, trauma’s, tragedies, stoornissen, ziekten en zorgen en problemen uit balans kan raken en domme, stomme of zelfs slechte dingen kan zeggen, schrijven en doen en ondanks een liefdevolle inborst mensen pijn kan doen en beschadigen (zoals je zelf ook dikwijls onheus/onrechtvaardig bent en wordt behandeld en benaderd). En dat zelfs een moralistisch mens soms bezwijkt voor verleidingen.

Wie zonder zonde is…

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.