De pot en de ketel

“Jongen, je moet niet zo klagen tegen mama over je leven en gezondheid. Dat is niet leuk voor haar,” zei de overspannen en narcistische vader tegen zijn zoon, terwijl hij zijn vrouw al een kwart eeuw het leven zuur maakte, en weleens heeft verkracht en geschopt en geslagen. En nog dezelfde avond dat de vader zijn zoon erop had gewezen dat mama misschien overbelast zou worden, schold hij haar uit.

Een beter voorbeeld van de pot die de ketel verwijt, bestaat niet.

Hoewel haar man haar en hun kinderen bleef toetakelen met zijn agressieve en overspannen narcisme, bleef zij gewoon bij hem. Ze negeerde de vluchtroutes. Iedere dag was de spanning – het gebrek aan respect en genegenheid voor elkaar – tussen haar en haar man voelbaar, natuurlijk hoofdzakelijk voor haar drie kinderen. Kinderen zijn zeer gevoelig voor de sfeer tussen hun ouders en voor de gemoedstoestand van hun vader en moeder, of van hun vaders of van hun moeders (in het geval van homo-stelletjes).

Maar toen haar zoon een keer ruzie had met zijn vriendin en ze allebei bozig het zwijgen ertoe deden, merkte zij – de passieve moeder die haar kinderen bleef blootstellen aan haar slechte huwelijk en aan hun onmogelijke vader – fijntjes en verwijtend op: “Nou, de spanning is hier om te snijden.” Precies dat wat haar kinderen iedere dag van hun leven thuis moesten meemaken: een spanning die is om te snijden, afgezien van de wekelijkse emotionele escalaties en agressieve drama’s.

Een beter voorbeeld van de pot en de ketel, is niet voorhanden.

Sommige mensen zijn zich alleen bewust van de ongemakken die anderen veroorzaken en van de fouten die anderen maken, terwijl ze zelf duizend keer erger zijn. Alles staat en valt met bewustzijn en realiteitszin waaronder zelfkennis en eerlijkheid die begint bij eerlijkheid naar jezelf toe.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.