Nationalistische populisten maken alles nog erger

Een groot deel van het electoraat stemt op de nationalistische propagandisten/populisten, omdat de stemmers het beu zijn dat er meer aandacht is of lijkt te zijn voor de wereldeconomie, andere landen en andere volkeren. Maar de nationalistische populisten zoals Trump voeren in eigen land zo’n onrechtvaardig elitair beleid dat ze de kiezers niet kunnen behagen. Echter, alleen de burger die een beetje intelligent is en inzichten heeft, heeft dit door.

In ons land is het niet anders. Geloof maar niet dat Baudet en Wilders de burgers en zeker de kansloze of gefrustreerde burgers voor de multinationals, industrieën en rijkaards laten gaan.  Denk maar niet dat zij het voor elkaar (willen) krijgen om de gewone burger minder lang te laten werken en minder te laten betalen. Geloof maar niet dat zij het beschikbare kapitaal eerlijker en gelijkmatiger gaan verdelen.

Overal waar met name rechtse, protectionistische propagandisten aan de macht zijn, zie je nepotisme, elitair gedrag, vriendjespolitiek en een voorliefde voor (andere) rijke mensen.

En dan heb ik het nog niet over andere politieke agendapunten die de nationalistische populisten slecht en niet erg wijs behandelen. Want het is voor een land helemaal niet goed om te bezuinigen op cultuur en zogenaamde linkse hobby’s of om het klimaatprobleem te negeren!

Het probleem is: geef je links ALLE macht, dan kun je er donder op zeggen dat de economie binnen tien jaar op z’n gat ligt en het Rijk een ferm begrotingstekort heeft. Echter, geef je rechts ALLE macht, zoals dat nu al heel lang het geval is in Nederland (de VVD trekt aan de touwtjes, geeft de maat aan), dan worden de inkomensverschillen te groot en gaat de verzorgingsstaat er helemaal aan (je moet gedeeltelijk een participatiemaatschappij en een verzorgingsstaat hebben: en-en in plaats van of-of). Er zou dus een goede mix moeten zijn van links en rechts, het beste van beide zijden. Dan krijg je een beetje een mengelmoes die nog het meeste lijkt op de middenweg.

Ik kan me voorstellen dat ook de Nederlandse burgers gefrustreerd raken, omdat voor ons alles steeds duurder, moeilijker en bureaucratischer wordt en Den Haag vooral bezig lijkt te zijn met indruk maken in en op het buitenland. Prachtig dat onze politie de Mexicaanse drugsbaron El Chapo heeft helpen oppakken, maar de Nederlandse burgers ervaren dat de criminaliteit en de slachtoffers hier te weinig aandacht krijgen. Kijk, en dan krijg je onvrede.

Als onze woonlasten blijven stijgen zoals nu weer het geval is en de prijzen stijgen, dan zet het kwaad bloed wanneer immigranten ogenschijnlijk veel meer privileges hebben en er heel veel geld naar andere landen gaat.

De binnenland-politiek en daarmee de burgers in eigen land lijken overal ter wereld te worden verwaarloosd. Het accent lijkt te liggen op de EU en de VN. Daarom zoeken zoveel stemmers hun heil bij de nationalistische opportunisten die beloven dat de eigen burgers voorrang krijgen. Echter, en dat zie je bij Trump heel erg goed… de eigen, gewone burgers krijgen helemaal geen voorrang, want die rechtse nationalistische populisten zijn verschrikkelijk elitair en op de hand van de mensen met poen en succes!

Toch krijgen zulke politici veel mensen in hun kamp, omdat ze de schuld geven aan de zogenaamde gevaren van buitenaf. Het is het zogenaamde zondebok-verhaal. Lekker makkelijk. Heel veel kiezers trappen erin. Want ze gaan alleen maar af op hun onderbuik en gebruiken, als ze het al in voldoende mate hebben, hun verstand te weinig. Heel weinig burgers zijn in staat om de politici en het beleid maar ook de politieke situatie te doorgronden. En nog minder burgers zien waar dan wel de oplossingen zouden kunnen liggen. Ze voelen zich aangesproken tot de politici met ferme taal en die de anderen overal de schuld van geven. Daarom was Hitler ook zo populair bij de Duitsers.

Ik geloof dat dit het grote probleem is van deze tijd. De democratie wordt door de burgers slecht benut doordat ze afgaan op de verkeerde politici met de verkeerde intenties en visies, als ze al visies hebben. Overal in de wereld zie je de opmars van met name rechtse nationalistische populisten. Die beloven gouden bergen, maar zijn verantwoordelijk voor Het Kwaad. Ze zijn net zo gevaarlijk als de gevaren van buitenaf.

In Roermond is een vergunning verleend aan en voor een islamitische school. Het is toch ongelofelijk dat de politiek in deze tijd ruimte biedt voor nieuwe moskeeën en islamitische scholen, terwijl de politici anderzijds juist aandringen op integratie en waarschuwen voor geïsoleerd levende moslims die niet integreren! De politiek dringt aan op het een en beslist het andere. Er is geen daadkracht, geen beleid. Het is pappen en nathouden. Er worden geen spijkers met koppen geslagen. De politiek en justitie zitten beide in de gevangenis van de belemmerende wetten en regels en de verdragen, waardoor er heel weinig dat nodig is mogelijk is.

Volgens mij is hiermee precies samengevat waar de schoen wringt. Aangezien deze wijze van politiek bedrijven niet wordt gewijzigd, gaat het helemaal verkeerd aflopen. Het kan lang goed gaan, maar op een dag gaat het fout. Als de vlam eenmaal in de pan is geslagen, is er vuur. En waar vuur is, is er verstikkende rook.

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.