Plakhanden

Hoe ouder je wordt, hoe weerbarstiger je haren worden. De lokken verzetten zich zo misschien tegen de ouderdom. Toen hij wat ouder was, had mijn vader vaker een palmboompje op zijn kruin. En die verticale sprieten wilden maar niet gaan liggen.

Een van zijn collega’s vroeg eens aan hem: “Hoort dat zo, of…?” Met spuug probeerde mijn ouweheer die palmboom op zijn kop te vellen, tevergeefs (hij had er een dagtaak aan: die palmboom maakte hem onzeker en dat kostte hem op den duur zijn baan).

Toen de buurman trots zijn nieuwe auto toonde, zag ik aan de onderkant bij de deur een soort deuk. “Hoort dat zo (is dat het model?) of heb je al brokken gemaakt?” Wat keek hij beteuterd: “Nee, dat hoort zo. Lijkt dat op beschadiging, vind je?” – “Nou, eigenlijk wel, ja.” Die arme man heeft nooit meer plezier gehad van zijn nieuwe auto…

Enfin, mijn haren worden eveneens alsmaar meer recalcitrant.

Waarom is recalcitranter fout? Erg-erger, bont-bonter… waarom dan niet recalcitrant-recalcitranter? Daar zal beslist weer zo’n leuke taal-regel voor zijn, een afwijking van de logica. Onze taal bulkt van dat soort eigenaardigheden. Ik heb lagere school, Havo en HBO gedaan, maar geen enkele docent heeft mij ooit dergelijke uitzonderingsgevallen uitgelegd. Niemand vertelt je wat, maar er wordt wel van je verwacht dat je de taal beheerst. Of maakt mijn spellingcorrector een fout? Ik geef toe: ik schreef eerst spellingscorrector. Klinkt voor mij veel logischer, vloeiender. Ik ben in het Nederlands tweetalig zullen we maar zeggen: zoals ik denk dat het moet en zoals het officieel hoort. Mijn methode bevalt me beter!

Welnu, iedere morgen zet ik mijn kapsel vast met flink wat gel. Zo ook hedenochtend (en waarom moet daar dan geen slapend streepje tussen, tussen heden en ochtend? Ik kan het niet meer volgen, onze taal!). Maar ik had haast en was vergeten om na het modelleren met de haar-lijm mijn handen te wassen (en dat streepje tussen haar en lijm vind ik dan weer onlogisch en overbodig! Wat een kut-taal hebben we toch! Het lijkt wel wiskunde! Een kut-grammatica vooral. Je moet universitair Nederlands hebben gestudeerd om het te kunnen volgen).

Ik moest mijn baas van het station halen (hij had een conferentie gehad in Frankfurt) en hij gaf me een hand. Mijn hand bleef aan de zijne plakken! Door die haargel! We probeerden ons van elkaar los te rukken (we masturbeerden er beiden op los, maar daar kregen we alleen maar ergere plakhanden van!), maar het mocht niet baten. Hij zwiepte mij zijn kant op en ik hem mijn richting op. Het leek wel een touwtrek-wedstrijd waarbij de touwtrekkers beurtelings veel te sterk waren voor de ander. Een station-schoonmaker bracht redding door een emmer warme zeepsop over onze ‘vleselijke verbintenis’ te gooien.

“Volgende keer wel je handen wassen, Elvis,” sprak mijn baas streng toen hij zijn autogordel omdeed. Ik kon wel door de autobodem zakken. Ik wist dat dit verhaal nog voor 08.30 uur het kantoor rond zou gaan (mijn baas vertelt alles tegen zijn secretaresse die hij neukt en zij vertelt alles door aan al het personeel en aan niet-personeel, eigenlijk aan iedereen die ze spreekt) en dat ik te boek zou komen te staan als die viespeuk die zijn handen niet wast na het gellen. Voortaan geeft geen enkele collega me nog een hand. Zelfs het schoonmaakpersoneel niet met hun gele handschoenen aan!

 

 

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.