Uitermate uiterlijk

Zoals bijna iedereen zichzelf als eerste een vuurtje geeft, hou ook ik van mezelf. Ik lijd als het slecht met me gaat (het kan ook slecht met me gaan, vanwege zorgen over anderen). Aan mijn karakter, gedrag en innerlijk heb ik gaandeweg de witte vlag getoond. Ik ben tamelijk velours-bekleed over mezelf. Niemand is volmaakt. Van nature ben ik voornamelijk goed. Ik heb veel inlevingsvermogen (empathie), ben eerlijk en heb een groot verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel. Eigenschappen die ik tevens aan anderen waardeer.

Met mijn uiterlijk ben ik minder gelukkig, ondanks het feit dat er best wel wat mensen zijn die me hebben laten weten dat ze mijn gezicht en postuur mooi vinden. En daar zitten heel mooie dames bij! Ik ben evenwel een perfectionist en estheticus en daardoor een perfectionistische estheticus en esthetische perfectionist. Foto’s van mezelf trekken me altijd naar de grond. De prenten bezwaren me. Ze vallen altijd zwaar tegen. Sterker nog, ik vind mezelf op vrijwel alle kiekjes lelijk of eigenlijk lang niet mooi genoeg en dus zwaar tegenvallen(d). Ik ben altijd jaloers op mooie mensen maar ook op lelijke mensen die totaal niet met hun voorkomen in hun maag zitten, die zichzelf graag of zonder problemen (op foto’s) zien en misschien helemaal niet nadenken over de vraag of ze mooi of lelijk zijn.

Erg bezig zijn met je schoonheid of het gebrek aan schoonheid is als het moeten poetsen van de zojuist vol-gescheten wc van je ergste vijand.

Verstandelijk zie ik dat er heel veel mannen zijn die lelijker zijn dan ik. Slechter gebouwd, onverzorgder, en gewoonweg minder goed gelukt, qua uiterlijk. Maar ik ben en blijf minder mooi dan ik zou willen zijn.

ZELF-THERAPIE

Ooit ben ik bewust voor de spiegel gaan staan en heb ik mezelf gedwongen te kijken naar wat ik mooi vind aan mijn gezicht en lichaam. En dat te benoemen. Ik zal dat wel weer uit zo’n goedkoop zelfhulp-boekje hebben gehaald. Ik had en heb nog steeds de neiging te struikelen over wat ik afstotelijk en ontgoochelend vind aan mezelf. Het was dus eens wat anders om te kijken naar wat er feitelijk of in mijn ogen WEL aan mijn voorkomen deugt. De kleur van mijn ogen, de vorm van mijn mond, mijn borstpartij en bovenbenen kunnen er wat mij betreft best mee door. Die actie voor de spiegel heeft me wel een heel klein beetje geholpen een beetje anders naar mezelf te kunnen kijken, een beetje minder eenzijdig negatief.

“Roland, ik hou van je,” dwong ik mezelf tegen mijn evenbeeld in glas te zeggen. En ik legde mezelf op naar mijn spiegelbeeld te lachen en mijn duim op te steken naar dat lachende evenbeeld. Het kan een redelijk succesvolle therapievorm zijn, maar deze methode verricht geen wonderen.

Wonderen bestaan nou eenmaal niet. Echt niet. Rot op als je beweert van wel. Je liegt. Je bent geen realist. Fuck off met je zoetsappige gedoe. Wonderen bestaan niet, klaar uit. Althans, niet als je zoals ik onder een wonder verstaat dat de hemel de hel verdrijft en nooit meer toelaat. Dat er meer mogelijk is en mogelijkheden zijn dan veel mensen beseffen en denken, beaam ik wél. Maar dat zijn geen wonderen. Wonderen zijn droomwensen die op de meest ideale manier uitkomen én ideaal blijven. Niets is of blijft ideaal.

Ik was heel bang dat we lelijke kinderen zouden krijgen. Ik vond het heel erg belangrijk dat onze baby’s gezond waren, maar ik vond het minstens zo belangrijk dat ze mooi waren. En goed zouden opdrogen. Nogmaals, ik vind schoonheid nou eenmaal een deugd en een zegen. Ik kan moeilijk houden van lelijkheid. Niemand hoort een ander graag vals zingen. Niemand leest graag een artikel vol met spelfouten en lelijke zinnen. Gelukkig – ook voor onze zoon en dochter – is onze koningswens heel mooi, van binnen en van buiten. Dat maakt het voor mij nog makkelijker om van ze te houden.  Ben ik daarmee een slecht of pathetisch mens? Nee, ik ben daardoor MENS.

NIET TE LAAG OVER JEZELF PRATEN

Waar ik ondanks mijn eigen ontevredenheid over mijn uiterlijk slecht tegen kan, is als mensen zichzelf steeds omlaag halen. Dat is net zo erg als lieden die zichzelf constant en systematisch de hemel in prijzen. Vooral vrouwen hebben er een handje van om negatieve opmerkingen over zichzelf te plaatsen en dan met name over hun uiterlijk. Ook zij houden diep van binnen zielsveel van zichzelf (ze gunnen zichzelf het beste en ze lijden als het tegenzit), maar blijven zich in zichzelf én hardop beklagen over hun uiterlijk en ze blijven zich in zichzelf én hardop vergelijken met mooiere meisjes en vrouwen.

Ik voel me ook een gedrocht en dus volop de mindere als ik mannen zie als Brad Pitt en George Clooney, maar ik vind dat ik het niet verdien om standaard slecht over mezelf te spreken. Daarenboven verplicht je die ander als het ware om iets positiefs over jou te zeggen: “Nee joh, dat valt reuze mee. Je bent hartstikke leuk om te zien!” Dat is me de eer te na. Zo’n verplichte, niet-gemeende opmerking afdwingen en te moeten aanhoren, is als heet kraanwater drinken, en dat op een snikhete dag. En ik vind het bovenal niet fair tegenover mezelf om mezelf alsmaar omlaag te halen.

Doe jij dat wel? Doe er dan wat aan! Want je haalt anderen die misschien nog veel minder mooi zijn toch ook niet (standaard) omlaag? Waarom jezelf dan wel?! Kom op, je houdt van jezelf.  Als een ander tegen jou zou zeggen dat je lelijk bent, dan zou je je diep gekwetst voelen en zou je die ander haten! Misschien haat je jezelf dus wel, omdat je zo negatief praat over jezelf!

http://www.rolanddanckaert.nl

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.