Marokko ligt in Nederland

Zoveel/Te veel kinderen in alle culturen, ook in de westerse, krijgen het verkeerde voorbeeld, worden geïndoctrineerd, geconditioneerd, gehersenspoeld en gepropagandeerd door die verrekte volwassenen met hun stupide gedragingen, denkbeelden en overtuigingen.

Bij Hakim (18) thuis staat de hele dag de Marokkaanse tv op. Zijn met baklava en andere zoetigheden vetgemeste moeder, die vooral thuiszit, haar boodschappen doet bij de Marokkaanse supermarkt, slechts omgaat met andere Marokkaanse vrouwen en na twintig jaar in Nederland nog steeds een tolk nodig heeft als ze zonder haar hardwerkende man naar de bank, notaris of de school van haar kinderen moet, zegt dagelijks tegen hem dat hij haar trots moet maken, zodat haar familie en schoonfamilie trots op haar zijn en haar complimenteren met zo’n goede zoon.

Hakim kan zijn moeder trots maken door straks genoeg te verdienen om een Mercedes, Audi of BMW te kunnen kopen, geld te sturen naar familie in Marokko, een Marokkaanse maagd te trouwen en trouw de moskee te bezoeken. Zijn twee oudere zussen – voorbestemd om als maagd met een Marokkaan te trouwen – moeten hem respecteren en gehoorzamen. Als de tweede man in huis, na zijn vader, heeft Hakim de zilveren medaille om zijn nek hangen. Het zou vooral mooi zijn als hij een succesvol zakenman werd, arts, leraar of advocaat. Nee, hij moet vooral geen schrijver willen worden en zijn hart volgen, want dat levert geen bestaanszekerheid op.

Hakim’s vader rijdt Volkswagen, maar wil binnen een jaar eindelijk Mercedes kunnen rijden. Daarom maakt hij veel overuren die worden uitbetaald. Hij droomt ervan om met die Mercedes Lahebichate, een dorp bij Marrakesh, binnen te komen rijden en dat zijn enerzijds jaloerse en anderzijds bewonderende familie en schoonfamilie zien dat hij het heeft gemaakt. Doe zoals het hoort, doe wat van je en zoals het van je wordt verwacht.

Je zou het niet zeggen, maar de vader van Hakim is ooit Marokko ontvlucht omdat hij te progressief en politiek te actief zou zijn en op de zwarte lijst zou hebben gestaan. Wat progressief aan hem is, is nu de vraag. Wat voor de doorsnee Marokkaanse begrippen progressief is, is hier nog altijd aartsconservatief, super ouderwets, behoudend en betuttelend.

Het is net als de naar Nederland gevluchte Afghaanse vrouwen die ageerden tegen de Taliban en tegen het moeten dragen van een volledige lichaamsbedekking, maar Nederland toch veel te vrij(postig) en te modern vinden en in hun Afghaanse wereld blijven bivakkeren. Je kan wel uit Afghanistan vertrekken, maar combineert de Afghaan(se) dan ook de Afghaanse cultuur en de vaderlandsliefde met integratie, vooral ook voor het heil van haar/zijn in Nederland geboren en getogen kinderen?

Thuis, van zijn ouders en andere familie, hoort Hakim alleen maar negatieve geluiden over Nederland en andere westerse landen. Het zijn ordinaire, slechte ongelovigen of gelovigen die niet het enige ware geloof belijden. Hun dochters zijn hoeren, hun zoons drugsdealers en hoerenlopers. Nee, dan de Marokkanen. Een goede moslim is een goede Marokkaan en vice versa. Als je leeft zoals het volgens de religie en cultuur hoort, dan wacht in het paradijs de ultieme beloning met eeuwigheidswaarde. De Nederlandse cultuur interesseert hen geen reet.

Toch willen de ouders van Hakim niet terug naar Marokko waar ze een tweede huis hebben laten bouwen om er drie keer per jaar – twee keer kort, één keer lang – de vakantie door te brengen en familieleden en hun Marokkaanse vrienden vakantie te laten vieren. Hakim en zijn ouderlijk gezin wonen al in Marokko. Marokko ligt in Nederland. In hun wijk zijn de autochtone Nederlanders dik in de minderheid.

En Hakim leeft in een spagaat. Hij IS de vleesgeworden spagaat. Met anderhalf been leeft hij in het Marokkaanse Nederland en met het andere halve been in de Hollandse samenleving. Maar met de teentoppen van de voet van dat halve been reikt hij naar Marrakesh.

http://www.rolanddanckaert.nl

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.