Of je ergens middenin zit of niet

Het maakt een groot verschil of je je ziekte of stoornis onder controle hebt/kunt hebben of dat je er (nog) heel veel last van hebt. Iemand die reuma heeft en baat heeft bij de medicijnen en/of therapie heeft het puur in dat opzicht makkelijker dan iemand bij wie de medicijnen en/of de therapie niet aanslaan…

Uw blog-koning neemt reuma(patiënten) als voorbeeld, maar voor alle kwalen, ziekten, stoornissen en andere problemen geldt dat het een wereld van verschil is of je er op dit ogenblik of gedurende deze fase veel last van hebt of niet. Heb je veel pijn, ongemakken en beperkingen, dan zit je er echt middenin en heb je het sec bekeken lastiger dan een lotgenoot die in de huidige periode amper last heeft van de symptomen of die een heel goed tijdsbestek doormaakt.

Zo is het een verschil of je midden in een depressie zit, of je depressie (tijdelijk) hebt overwonnen. Je leven ziet er heel anders uit wanneer je (voorlopig en/of al een hele tijd) niet meer wordt geplaagd door sombere buien dan toen je je bed niet uitkwam en niets en niemand meer leuk vond.

Toch vergeten en onderschatten mensen vaak in welke omstandigheden de ander verkeert. Zo zou de reumapatiënt die zijn/haar aandoening momenteel onder controle heeft te makkelijk kunnen oordelen en denken over het actuele leven van de vandaag de dag creperende reumalijder. De blije reumapatiënt zonder te erge pijn kan immers weer redelijk functioneren en bekijkt het leven en ook het leven van de lotgenoot vanuit dat perspectief. Het eigen perspectief. Terwijl hun situatie anders is: ze hebben beiden dezelfde ziekte, maar de een heeft er (MOMENTEEL) relatief weinig last van en de ander veel.

Als je zelf niet meer zo lijdt, lijkt het lijden van een ander niet meer zo relevant en niet meer zo erg. Dan lijkt de ziekte niet meer zo gemeen.

Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen bij het geven van partneradvies aan iemand anders veel minder strenge criteria hanteren. “Ach joh, ga toch lekker met haar uit, ze ziet er toch goed uit? Heb je in elk geval een leuke avond!” Edoch, wanneer ze zelf twijfelen of ze met een bepaald persoon op date zullen gaan, denken ze er plots veel minder licht over. Kortom: de mens is geneigd veel makkelijker te denken over de zorgen, problemen, pijn en keuzes van de ander.

Het wordt nog wranger wanneer de ‘geluksvogel-patiënt’ weinig begrip en geduld kan opbrengen voor de moeilijkheden van de lotgenoot die het heden ten dage zwaar heeft. Toen de geluksvogel-patiënt zelf in die moeilijke situatie zat, verlangde zij of hij naar steun, begrip, geduld, een luisterend oor en hulp van anderen en vond zij of hij zichzelf best wel zielig en/of onterecht slachtoffer, maar nu zij/hij het makkelijker heeft, ziet zij/hij alles meer door een roze bril.

Veel mensen zijn heel slecht in staat om zich echt te verplaatsen in de ander en de eigen beleving daarbij even in de wacht te zetten.

Bij het je verplaatsen in een ander, is het niet de bedoeling dat je je zou afvragen wat jij zou doen, voelen, vinden en denken en beslissen in zijn of haar plaats, maar dat je probeert te begrijpen hoe de beleving, het karakter en de behoefte zijn van die ander. Het is de bedoeling dat je niet in andermans schoenen wilt staan en lopen, maar dat je je kunt voorstellen hoe het voor die ander is om in zijn haar schoenen te (moeten) staan en te lopen. Dat is ware empathie: je tracht daarbij jezelf zoveel mogelijk even uit te schakelen, al lukt dat zelden helemaal (en dat is ook niet erg, de moeite die je neemt telt).

Maar als je in de hoek zit waar de klappen vallen en de dreunen worden uitgedeeld – of het nou gedurende een dag is of gedurende een halve eeuw – is het gewoon heel fijn om mensen of in elk geval iemand om je heen te hebben die jouw situatie doorgrondt en meevoelt met jouw beleving, en die jou niet verder de put in praat maar jouw lijden en lijdensweg alsmede jouw strijdlust evenmin onderschat/bagatelliseert.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.